VIDEO | Na Prešovskej univerzite prebiehala zážitková konferencia Dobrovoľníctvo ako nástroj zmeny v škole

1014x
19. Jún 2024
Zážitková konferencia na Prešovskej univerzite
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Na Prešovskej univerzite v Prešove prebiehala zážitková konferencia Dobrovoľníctvo ako nástroj zmeny v škole. Pre učiteľov základných a stredných škôl ju pripravilo regionálne centrum podpory učiteľov Prešov a Prešovské dobrovoľnícke centrum.
 
„Zámerom tejto konferencie bolo priblížiť zástupcom škôl, učiteľom tie benefity dobrovoľníctva, ktoré si oni vedia preniesť do školy, do reálneho vyučovania, do toho života v škole,“ vysvetlila Dagmara Verešpejová, riaditeľka Regionálneho centra podpory učiteľov v Prešove.
 
Počas konferencie vystúpili rečníci s troma nosnými témami.
 
„Zamerali sme sa na také tri témy - prvá bola predstaviť metódu Service learning, ktorá je už zavádzaná v niektorých školách, tiež sme sa venovali téme generácii a poukázať dobrovoľníctvo ako nástroj zmeny, ktorá sa môže udiať v škole,“ priblížila D. Verešpejová.
 
 Zážitková konferencia Dobrovoľníctvo ako nástroj zmeny v škole (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Cieľom bolo priblížiť práve generáciu Z a trendy, ktoré hýbu svetom a trendy, v ktorých mladí ľudia žijú, ktoré používajú a môžeme my pracujúci ľudia vo výchove a vzdelávaní pozorovať,“ informovala Alexandra Kurišová, členka organizácie YouthWatch.
 
„My hovoríme o Service learningu, to znamená o stratégii, ktorá zabezpečuje systematické zapojenie do dobrovoľníctva, do výchovno-vzdelávacích cieľov v škole. To učíme pedagógov tým inovačným školením a potom ich mentorujeme pri zavádzaní dobrovoľníctva do škôl,“ priblížila Petra Gerhartová, predsedníčka Prešovského dobrovoľníckeho centra.
 
 Počas konferencie vystúpili rečníci s troma nosnými témami (Zdroj: AHOJ TV)
 
Na konferencii odzneli príspevky z troch škôl, ktoré realizovali Service learningové projekty. Samotní žiaci odprezentovali ako si rozvíjali soft skillové zručnosti a ako to prepájali s rôznymi predmetmi.
 
„Náš projekt je o tom, že sme v našom voľnom čase išli k seniorom do denného stacionára a trávili sme s nimi čas, vytvárali rôzne výrobky a následne sme ich predávali v obchodnom centre a dobrovoľnícky výťažok, čo sme dostali, sme darovali chlapčekovi s autizmom na delefinoterapiu,“ uviedla dobrovoľníčka Paulína Mikitová, zo ZŠ Ľubotice.
(14:40, red.)
Diskusia
Pridať komentár