Svetový deň reumatizmu si pripomenuli opäť aj v Bardejove

8x
08. Október 2016

Najčastejšie sa objavuje medzi 20. a 50. rokom

deňreumatizmubj2016 (1).JPG

Všetci zúčastení spoločne zapózovali

 

Aj tento rok si v Bardejove pripomenuli Svetový deň reumatizmu, ktorý pripravila Liga proti reumatizmu – Miestna pobočka Bardejov v spolupráci s Mestom Bardejov.

V rámci Svetového dňa reumatizmu je organizovaných množstvo podujatí po celom Slovensku – všade, kde majú sídlo miestne pobočky. Výnimku netvoril ani Bardejov, kde si tento deň tentokrát pripomenuli na parkovisku pri Športcentre na Kutuzovovej ulici. Cieľom akcie bolo zvýšiť informovanosť o reumatických ochoreniach a o ich včasnej diagnostike.

Reumatizmus je bolestivé ochorenie, ktoré postihuje predovšetkým pohybový aparát. Reumatizmus spôsobuje zápaly kĺbov, svalov, kostí a väzív, niekedy aj chrbtice. Aj keď je často napadnutý len jeden kĺb, jedná sa o ochorenie celého organizmu. Reumatizmus sprevádza bolesť, stuhnutosť, obmedzenie činnosti napadnutých kĺbov, kostí i svalov. Medzi reumatické choroby patrí zhruba šesťdesiat chorôb - tými najzávažnejšími a najčastejšími sú reumatoidná artritída, osteoartritída, DNA, reumatická horúčka.

Reumatoidná artritída je ochorenie, ktorým trpí asi 1% slovenskej populácie, 3x častejšie ženy ako muži. Zvyčajne sa objavuje medzi 20. a 50. rokom. Úlohu hrajú okrem iného genetické dispozície. Je to ochorenie tzv. autoimunitné, čo znamená, že imunitný systém je zameraný proti vlastným tkanivám a orgánom. Bunky obranného systému tela útočia na vlastné tkanivá kĺbov a spôsobujú bolestivé opuchy, zápaly alebo spôsobujú zánik buniek v kĺboch. Každý vonkajší imunitný podnet (napr. rôzne infekcie a podobne) môže túto autoimúnnu reakciu naštartovať.

 

Únava a úbytok hmotnosti

Reumatizmus sa prejavuje symetricky, teda postihuje väčšinou oba protistranné kĺby. Niektoré počiatočné príznaky majú nešpecifický charakter - únava, úbytok hmotnosti a pod. Obraz reumatoidnej artritídy je niekedy dokončený kožnými, srdcovými, pľúcnymi či hematologickými (krvnými) prejavy. Laboratórnym kritériom je prítomnosť tzv. reumatoidného faktoru.

Medzi prvé príznaky reumatizmu patria bolestivé opuchy drobných kĺbov na rukách. Typická je ranná stuhnutosť, ktorá môže trvať aj niekoľko hodín. Zápalový proces postihuje aj kĺby nôh, členkov a kolien. Bolesť sa ozýva pri pohybe i v kľude, trpia aj svaly a vznikajú deformity rúk a nôh. Postihnutie kĺbov a tkanív tiež sprevádzajú ďalšie príznaky, akými sú únava, zvýšená telesná teplota alebo nechutenstvo.

(17:45, red)

 

Autoškola - Spojená škola, Štefánikova 64

http://ahoj.tv/firmy/detail/autoskola_spojena_skola_stefanikova_64.html

sšš logo.jpg

1101
Diskusia
Pridať komentár