Otázky pre poslancov z Bardejova. Veľká anketa, časť III.

153x
12. Február 2017

Hodnotili sme počet vystúpení

zastupiteľstvo 31.3.16 ahojbardejov.sk (1).JPGTakmer presne pred dvoma rokmi sa uskutočnilo ustanovujúce zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Bardejove. Prešli dva roky a terajšie zastupiteľstvo je v polovici svojho vládnutia. Za toto obdobie zástupcovia ľudu do svojich poslaneckých lavíc zasadli presne šestnásť krát, z toho v polovičke prípadov sa jednalo o riadne zasadnutie, ostatné boli mimoriadne, resp. ustanovujúce.

V polovici vládnutia je čas bilancovať. Opýtali sme sa poslancov, ako hodnotia prvé dva roky, s akými problémami sa na poslancov obracajú občania, ako hodnotia počet vystúpení v poslaneckých laviciach  i aký majú poslanci odkaz pre obyvateľov Bardejova. Nakoľko odpovedí je mnoho, pripravili sme sériu štyroch článkov. Po prvej časti a druhej časti si môžete prečítať časť tretiu.

V mestskom zastupiteľstve zasadá 25 poslancov, na otázky odpovedala nadpolovičná väčšina. Ostatní poslanci neprejavili záujem vyjadriť sa k aktuálnym otázkam, ktoré sa týkajú poslaneckej práce. Aj na základe tohto sa dá dedukovať, ktorým poslancom záleží na občanoch a ktorým nie.

Pozreli sme sa na čísla a na to, ktorí poslanci boli „najaktívnejší“. Aspoň čo sa týka výstupov priamo v rokovacej sále.  Počet vystúpení poslancov v rozpravách sa za 2 roky vyšplhal na číslo 247. Niektoré výstupy boli dlhšie, iné kratšie. Ďalšie si zase vyslúžili potlesk, iné nechápavé pohľady kolegov. Tak či onak, aj výstupy napovedia, kto sa v miestnej politike aktivizuje viac a kto menej.

Najviac sa do rozpráv zapojil poslanec Šmilňák, nasledovaný Pilipom a Savčinským. Táto trojica na seba „pútala najviac pozornosti“.  Až siedmi poslanci za celé dva roky nevystúpili ani raz (Zbyňovský, Petruš, Pasternák, Kukulský, Krok, Jurčišin, Jakub).

 

 Počet vystúpení poslancov v rozpravách za 2 roky:

(Zahrnuté sú vystúpenia v rozpravách a faktické poznámky. Neráta sa oznamovanie stanovísk komisií, prednášanie návrhov ani moderovanie)

Július Zbyňovský

0

 

Peter Petruš

0

 

Jozef Pasternák

0

 

Jozef Kukulský

0

 

Slavomír Krok

0

 

Stanislav Jurčišin

0

 

Ján Jakub

0

 

Žaneta Biľová

1

 

Eva Kučová

2

 

Miloš Dvorský

2

 

František Tkáč

3

 

Slavomír Hudák

3

 

Veronika Marková

4

 

Ján Fotta

4

 

Jozef Kuchta

5

 

Marcel Tribus

6

 

Andrej Hudák

7

 

Patrik Mihaľ

11

 

Eva Hudáková

13

 

Jozef Andrejuv

14

 

Juraj Bochňa

16

 

Andrej Havrilla

18

 

Vladimír Savčinský

44

 

Milan Pilip

46

 

Martin Šmilňák

48

 

 

 

V tretej časti poslanci odpovedajú na tieto otázky: 

Za dva roky ste v rámci rozpravy vystúpili (číslo doplnené z tabuľky). Ako by ste toto číslo okomentovali a prečo si myslíte, že ste sa do rozpráv zapájali/nezapájali?

Až sedem poslancov má na konte nulu prihlásení sa do rozpráv. Nasledujú ďalší, ktorí majú nízke čísla. Prečo sa niekto do rozpráv nezapája vôbec?

 

 zastupiteľstvo 25.2 (2).JPG

Nie všetci poslanci boli ochotní odpovedať na naše otázky

 

Za dva roky ste v rámci rozpravy vystúpili (číslo doplnené z tabuľky). Ako by ste toto číslo okomentovali a prečo si myslíte, že ste sa do rozpráv zapájali tak často?

 

Jozef Andrejuv:

Ak sa na vás obratia občania s nejakým problémom a vám sa to nedarí riešiť  ani cez odborné komisie, resp. príslušné oddelenia, tak sa snažím nájsť pochopenie cez poslancov v zastupiteľstve, možno pozmeňujúcim návrhom, alebo v krajnom riešení aj nepopulárnym stiahnutím problematiky z rokovania. Z dôvodu, že v mojom volebnom obvode je pokrytie signálom  BTV na cca 60% a tým je u nás aj slabá sledovanosť, zapájanie sa poslanca do rozpráv v MsZ nie je o mediálnej popularite. Ale pokiaľ sa niečo rieši „ležerne“, alebo nie v súlade so záujmom občanov, musíte sa k tomu vyjadriť. Výhodou je, ak  sú vo volebnom obvode viacerí poslanci.

 

Žaneta Biľová:

Mnohé veci boli pre mňa nové. Vždy som sa na MsZ pripravila, prečítala podklady. Doma som v školstve. Všetko, čo som potrebovala povedať, sa vydiskutovalo na komisiách. K mnohým veciam sme zasadali viackrát, aby všetci vyjadrili svoje názory a o to som sa snažila aj ja.
 

Juraj Bochňa:

Myslím si, že nie je dôležitý počet vystúpení, ktoré má poslanec na samotnom zastupiteľstve. Dôležitý je kontext a dôvody. Je nutné rozlišovať vystúpenie, ktoré má apelovať na poslancov pred samotným hlasovaním a také, ktoré je viac-menej kampaňou poslancov len preto, že sú zapnuté kamery. Je až úsmevné sledovať rozdiel v priebehu zastupiteľstva, keď tam sú a nie sú prítomné médiá. Nesmieme dovoliť, aby sa naše lokálne dianie premenilo na bulvár. Systematická práca poslanca je aj o sledovaní návrhov a zásahoch do nich ešte pred samotným schvaľovaním. Ak sa však nerešpektuje návrh komisie, alebo ho niekto predloží narýchlo bez zváženia dôsledkov a podobne, vtedy považujem za potrebné vystúpiť a upozorniť na to. Stojím si za každým svojim vyjadrením a tiež za každým hlasovaním, ktoré doposiaľ prebehlo.  Bardejov je mesto, v ktorom chcem žiť, mať rodinu a vychovávať deti. A mať susedov, ktorým sa budem môcť pozrieť do tváre.

 

Andrej Havrilla:

Nikdy som nepočítal koľko krát som vystúpil. Snažím sa na rokovaniach vystúpiť krátko a k veci.  Nikdy som nevystupoval k veciam, ktoré považujem za nepodstatné. Niektorí poslanci však vystupovali častejšie, zbytočne  dlho a ešte podľa môjho názoru aj nekompetentne, kedy sa zaujímali o veci, ktoré boli prejednané v rámci komisií alebo poslaneckých klubov. Verím však, že sa už poučili a rokovania v rámci orgánov mesta budú kvalitnejšie a operatívnejšie. 

 

Eva Hudáková:

Činnosť poslanca nehodnotím podľa počtu jeho vystúpení v MsZ, ale podľa jeho práce vo vzťahu k občanom, v jednotlivých komisiách, v komunikácii s jednotlivými oddeleniami mesta, obchodnými spoločnosťami a s príspevkovými organizáciami, čo sa nedá ohodnotiť vystúpeniami. Ak by v MsZ nepôsobila mestská televízia, počet vystúpení poslancov by bol viac ako zaujímavý. Mestské zastupiteľstvo a jeho program nie je o počte vystúpení, ale o kvalite prípravy materiálov cez odborné útvary mesta, komisie MsZ, mestskú radu a následne prejednanie v mestskom zastupiteľstve. Ak tento postup je nekvalitný, ani výstup z MsZ nemôže byť kvalitný.  

Vzhľadom na moju profesiu, stretávam sa s občanmi mesta nielen ako poslanec, ale aj ako advokát a čerpám z rôznych zdrojov informácie, v rámci možnosti ich riešim a takto budem postupovať aj v budúcnosti, do konca volebného obdobia. Čo bude v budúcnosti, to ukáže čas. 

 

Stanislav Jurčišin:

Nebudem vystupovať k témam, ktoré sa ma netýkajú. Nemyslím si, že tí, ktorí vystupujú k všetkému sú najefektívnejší. Ak vystúpi odborník školstva, vidím to pozitívne. Ak však systematicky vystupuje poslanec k všetkému a hlavne neodborne, netýka sa to ani jeho obvodu, vidím to ako populizmus. 

 

Eva Kučová:

Vystupovať v mestskom parlamente len preto, aby ma ľudia videli v BTV, to nie je môj štýl, vidia ma aj tak dosť pri mnohých podujatiach ako autorku programov, resp. ako členku ZPOZu. Keď si pred zastupiteľstvom na zasadnutí klubu  podrobne rozoberieme všetky body programu, sporné body nám vysvetlia kompetentní, tak je všetko zrozumiteľné a reči okolo toho sú zbytočné. Myslíte si, že tí, ktorí tam vystupujú, navzájom sa urážajú,  sú lepší, aktívnejší ako ja? Pre mňa sú dôležitejšie skutky a nie slová. No sú medzi nami aj takí poslanci, ktorí sa rozčuľujú aj preto, že tam nie je kamera.

 

Jozef Pasternák:

Ako poslanci sme aktívni v kluboch, na ktorých sa rozdiskutuje, čo bude na zasadnutí a aké prijmeme stanovisko. Preto nie je potrebné vstupovať do dohodnutých vecí.

 

Milan Pilip:

Vystupujem vždy, keď viem, že je potrebné k danej veci niečo odkomunikovať, prezdieľať svoj pohľad, požiadať o vysvetlenie nejasností a podobne. Je to hlavne o zodpovednosti. Som toho názoru, že pri dôležitých veciach je verejná diskusia nevyhnutná. Zastupiteľstvo v žiadnom prípade nemá byť len formálnym schvaľovateľom niečoho, čo už bolo vopred dohodnuté, či predrokované v komisiách a v mestskej rade. Zastupiteľstvo je práve ten orgán, ktorý má reálne rozhodovacie právomoci, a s tým spojenú aj zodpovednosť.

 

Vladimír Savčinský:

Pre tých, ktorí poznajú moje dlhoročné angažovanie v samospráve, toto číslo nemôže byť prekvapujúce. 

 

Martin Šmilňák:

V rozprave som vystúpil viac ako 40 krát, čo je asi celkom dosť. Neviem sa vyjadriť ku všetkému, ale neostal som ticho, ak sa mi niečo nepozdávalo. 

 

František Tkáč:

Vystúpil som iba 3 krát v rámci rozpravy. Jednotlivé  návrhy a podnety sa preberajú na jednotlivých komisiách. Tieto návrhy sa posúvajú na schválenie do mestského  parlamentu. Ešte predtým sa však celý navrhovaný program nasledujúceho mestského zastupiteľstva preberá na poslaneckých kluboch. Tam sa viac-menej dohodneme, kto sa k danej problematike vyjadrí. 

 

Marcel Tribus:

Otázky smerujúce na diskusiu poslancov v zastupiteľstve zužujú pohľad na prácu poslanca len na jeho herecký a rečnícky výkon pred kamerami bardejovskej televízie.  Zastupiteľstvo je len záver, finále poslaneckej práce. Poslanecká práca začína pomenovaním problému alebo zámeru, jeho riešením na úrovni občanov, ktorých sa to týka, úradu, komisie, mestskej rady a poslaneckých klubov. Čím je návrh lepšie pripravený a prediskutovaný, tým sa k nemu menej v pléne diskutuje. Vystúpenia poslancov, ktorí túto prípravnú fázu neabsolvujú, považujem za zlodejov času. Podobne by som tam zaradil aj poslancov, ktorí v príprave materiálov na zastupiteľstvo neriešia problém, ale hľadajú záchytné body pre svoje televízne rečnícke vystúpenia.

Ak narážate na počet mojich vystúpení na mestskom zastupiteľstve, môžem to vysvetliť. Ja sa môžem vyjadrovať k jednotlivým materiálom na poradách primátora mesta, na komisiách, na mestskej rade, prípadne aj na poslaneckom klube. Preto diskutujem v mestskom zastupiteľstve len vtedy, keď to považujem za nevyhnutné. 

 

Július Zbyňovský:

Zaujala ma Vaša štatistika. V mestskom zastupiteľstve pôsobím už štvrté volebné obdobie. Nikdy som si nerobil štatistiku počtu svojich vystúpení pred kamerou alebo vystúpení iných poslancov. V štátnej správe pracujem na rôznych postoch už 36 rokov a kto ma pozná vie, že mi nerobí problém vystúpiť k rôznej problematike. Náplň mojej profesionálnej  práce sa dosť často prelína s prácou poslanca. Ak chcete písať o práci poslancov, odporúčam Vám preštudovať si zákon o Obecnom zriadení. Verím, že náplňou zákona ste sa zaoberali, možno na rozdiel od niektorých "nováčikov" v mestskom parlamente, ktorí si mýlia prácu poslanca s prácou exekutívy.

Problémom je, že svojím vystupovaním uvádzajú do omylu aj občanov, ktorých často nezaujíma politikárčenie, ale výsledky napredovania mesta. Všetky problémy a témy, ktoré sa preberajú na zastupiteľstve, prešli v jednotlivých komisiách, v mestskej rade, ktoré sú poradnými orgánmi primátora. Je smiešne, keď sa poslanci dohodnú, súhlasia s daným programom a potom pred kamerami vystupujú protichodne. Ešte je ďalšia možnosť, že sa komisií nezúčastňujú, ale to mi neprichodí komentovať. Problémy vo volebnom obvode riešim priamo s pánom primátorom alebo s vedúcimi príslušných oddelení mestského úradu. Mám radosť, ak sa problém podarí odstrániť a nemusím sa s tým chváliť pred kamerou na zastupiteľstve.

 

Oknoplast logo.jpg

 

Až sedem poslancov má na konte nulu prihlásení sa do rozpráv. Nasledujú ďalší, ktorí majú nízke čísla. Prečo sa niekto do rozpráv nezapája vôbec?

 

Jozef Andrejuv:

Spokojnosť občanov v jednotlivých obvodoch nie je závislá od počtu vystúpení poslanca v MsZ.  Prečo niektorí mlčia? Musíte sa s touto otázkou  obrátiť na tých, ktorých sa to týka.

 

Žaneta Biľová:

To neviem posúdiť, ale viem, že nie je jednoduché vystúpiť pred kamerami, akokoľvek je človek skúsený. Mnohí sú napr. v komisiách veľmi aktívni a presadzujú svoje názory a názory občanov.
 

Juraj Bochňa:

Mestské zastupiteľstvo nie je o rozpravách. Návrhy sa pripravujú na komisiách. Ak je tá kvalitná a jej názor je rešpektovaný, nie je dôvod návrh meniť alebo zbytočne komentovať. Okrem toho, každý z nás je iný. Nie každý má rád verejné vystúpenia, tobôž, ak by mal prísť do konfrontácie. Horšie je, ak niekto má svoj názor, no nepovie ho nahlas, pretože v politickom klube sa rozhodlo, že bude jednotne hlasovať tak, alebo onak. Každý z nás má však svoju zodpovednosť a musíme ju niesť bez ohľadu na politickú príslušnosť.

 

Andrej Havrilla:

Túto otázku by ste mali položiť tým poslancom, ktorí sa za 2 roky ani raz nevyjadrili. I keď prejednávaná problematika je vždy riešená aj v poslaneckých kluboch a vystúpenia jednotlivých poslancov môžu byť výsledkom ich poverenia klubom. Ja sa nebojím žiadnej diskusie, aj keď je niekedy dosť nepríjemná. No v záujme nášho mesta by sme sa mali rešpektovať bez ohľadu na politické tričká.

 

Eva Kučová:

Nehodnoťte počet vystúpení, ale konkrétne činy, to je pre občana dôležité.

 

Jozef Pasternák:

Tak ako som povedal v predchádzajúcej otázke, nie je potrebné za každú cenu vstupovať do rozpravy, ale ak niektorí opoziční poslanci chcú mať za každú cenu svoju pravdu a hlavne byť viditeľní pred kamerami, tak nech. Nehovorím, sú aj rozumní kolegovia poslanci, ktorí majú rozumné názory.

 

Milan Pilip:

V tých rozdieloch môžu byť rôzne faktory. Môže to byť povaha daného poslanca, tj. nie každý má odvahu na verejné vystupovanie, čo ešte neznamená, že svoju prácu nerobí dobre. V horších prípadoch to môže byť strach povedať svoj názor a viem, že celú situáciu zhoršuje aj atmosféra, ktorá často, resp. takmer vždy nastane, ak niekto prednesie iný pohľad na vec. V zastupiteľstve sedia niektorí dlhoroční poslanci rečníci, nadnesene ich nazvime aligátori, ktorí sa do dotyčného hneď pustia, a nemajú zábrany obuť sa aj do vystupujúceho občana. Ďalšia vec je, že aj predsedajúci, väčšinou je to primátor, by mal moderovať, a nevyjadrovať sa k veciam v čase, kedy je už rozprava ukončená, a kedy ostatní už nemajú možnosť reagovať. Všetko to podľa môjho názoru mnohých ešte viac odrádza od verejných prejavov, a to nielen poslancov, ale aj občanov, o ktorých viem, že by radi na zastupiteľstvo prišli a povedali svoj názor.

 

Vladimír Savčinský:

Neprislúcha mi hodnotiť prácu iných, ale tento pohľad je zjednodušujúci, lebo niektorí kolegovia sa angažujú aj v komisiách či iných samosprávnych aktivitách, ktoré možno nie sú tak viditeľné.

 

Martin Šmilňák:

To sa pýtajte ich.

 

František Tkáč:

Ťažko môžem odpovedať za druhých. Myslím, že každý poslanec má na to svoj pádny dôvod.

(19:45, red)

 

tvoj den.jpg

 

Diskusia
Pridať komentár