Študenti navštívili medvedí brloh aj stredovekú mučiareň

28x
29. Marec 2017

Expedícia Liptovský Mikuláš 2017

L.Mikulas 1.JPG

Žiaci v múzeu Janka Kráľa

 

Práve toto mesto v srdci Liptova sa stalo ďalším cieľom potuliek členov Historicko-geografického krúžku, ktorý má už niekoľkoročnú tradíciu na Základnej škole s materskou školou, Pod Vinbargom v Bardejove. Objavnú expedíciu sme uskutočnili 18. marca a veru, kto tam nebol, môže ľutovať.

Po veselej ceste vlakom do Liptovského Mikuláša bolo našou prvou zástavkou Múzeum jaskyniarstva a ochrany prírody. Expozície múzea sú členené na 2 základné celky umiestnené na štyroch podlažiach, od suterénnych priestorov po podkrovie. Celková plocha expozícií je 1400 m². Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie z astronómie, prinútili sme horniny spievať  a super bola aj návšteva v medveďom brlohu. Videli sme interaktívne expozície živočíchov žijúcich na našom území, cez banskú štôlňu s informáciami o baníctve v horských oblastiach sme sa dostali do expozície Človek a hory... A čo bolo ďalej? Keď tam pôjdeš, veľa sa dozvieš!

Aj my sme sa ešte všeličo prezvedeli, a to na ďalšej zástavke v Múzeu Janka Kráľa. Veľa informácií o ňom a jeho rodine, o liptovskom regióne a jeho typických remeslách, o holokauste počas 2. svetovej vojny a boli sme aj v  stredovekej mučiarni. V takej, v ktorej mučili slávneho Jánošíka a jeho hôrnych chlapcov. Hák, na ktorom odvisol, vzbudzuje teda rešpekt ešte aj dnes :-).

Unavení, ale spokojní s príjemne a užitočne stráveným dňom sme sa vrátili domov. Zasa sa potvrdilo hlavné heslo nášho krúžku: „Slovensko je zaujímavé a krásne.“

(15:00, P. Golecová, 8.A)

 

 

szuš_iba spolu.jpg

1235
Diskusia
Pridať komentár