Deviataci sa rozhodujú, kde budú študovať najbližšie roky

10x
31. Marec 2017

V kurze je elektrotechnika, strojárstvo i stavebníctvo

SG ahojbardejov.sk (1).JPG

 Deviataci majú na výber aj z niekoľkých gymnázii

 

Už len do 10. apríla sa môžu tohtoroční deviataci rozhodnúť, akú strednú školu si vyberú pre svoje ďalšie štúdium. Na nápor nových stredoškolákov je pripravených aj 77 župných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. 

Od septembra otvoria školy v Prešovskom samosprávnom kraji  117 študijných a učebných odborov. Po minuloročných skúsenostiach najväčší záujem očakávajú gymnáziá a školy so zameraním na technické odbory. V kraji sa perspektívnymi ukazujú elektrotechnika, strojárstvo i stavebníctvo. Vyhľadávanými začínajú byť aj kombinované učebné odbory, ako napríklad cukrár – kuchár či cukrár – pekár, po absolvovaní ktorých žiak získa dva výučné listy.

Od budúceho školského roka študenti v kraji získajú možnosť vzdelávať sa aj v celkom nových odboroch. Sú medzi nimi napríklad chemik operátor, operátor farmaceutickej výroby či klientsky manažér pošty. Budúci absolventi sa môžu pripravovať aj na ďalšie atraktívne profesie súvisiace s ochranou osôb a majetku, využitím nových technológií na zníženie energetickej náročnosti budov či s obsluhovaním lesnej techniky.

Župné školy ponúkajú pre deviatakov dostatok miest. Na gymnáziách je možné prijať 1 457 študentov, študijné odbory s maturitou majú pripravených 3 460 miest a s výučným listom môže ukončiť učebné odbory 1 076 žiakov. Umelecké odbory majú k dispozícii 252 miest. Stredné školy v kraji sú pripravené prijať aj 948 žiakov, ktorí nemajú ukončený deviaty ročník. Podľa predpokladov na župné stredné školy nastúpi od septembra približne 6 500 prvákov.

Školy, ktoré ponúkajú bilingválne štúdium alebo vyžadujú špeciálne overenie zručností, už majú za sebou aj prijímacie skúšky. Ostatné odborné školy a gymnáziá sa na nápor deviatakov ešte len pripravujú. Uchádzač alebo zákonný zástupca žiaka môže pritom podať dve prihlášky na dve rôzne školy alebo dva odbory vzdelávania tej istej strednej školy. Odovzdať ich riaditeľovi základnej školy treba do 10. apríla. Prijímacie skúšky sa budú konať v dvoch termínoch – 9. a  11. mája. 

Doplňujúce informácie:

Počty študijných a učebných odborov  v školskom roku 2017/2018:

  • 3 študijné odbory gymnázií (klasické, športové a bilingválne) –s maturitou
  • 73 študijných odborov (z toho 28 odborov, kde je možné získať aj výučný list a maturitu)
  • 31 učebných odborov 3-ročných - výučný list (z toho 2, kde absolvent získa dva výučné listy)
  • 10 učebných odborov pre žiakov, ktorí nemajú ukončený 9. ročník ZŠ

(20:55, D. Jeleňová)

 

 

UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s.

Našu pobočku nájdete na ulici Dlhý rad 17, Bardejov.

Sme Vám k dispozícii každý pracovný deň od 8.30 hod. do 16.30 hod.

Tešíme sa na Vás

 

unicredit mare.jpg

Diskusia
Pridať komentár