Bardejovskí stredoškoláci učia škôlkarov, ako sa starať o svoje telo

14x
01. Apríl 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 1/2017

Stredoškoláci učia škôlkarov, ako sa starať o svoje telo

studenti ab.JPG

Študenti absolvujú aj praktické vyučovanie

 

Zdravý životný štýl, to nie je iba racionálna strava, ale aj primeraný telesný pohyb. Práve strava a pohyb majú nenahraditeľný význam pre ľudí. Pre tých, ktorým vlastné zdravie nie je ukradnuté.

Hlavne na tieto potreby je zameraný študijný odbor Výživa a šport na Hotelovej akadémii Jána Andraščíka v Bardejove. „Obsah vzdelávania reaguje na nové trendy rozvoja výživových prostriedkov a doplnkov pre športovca. Takisto reaguje na rozvoj potravinárskeho, farmaceutického a chemického priemyslu, pôdohospodárstva, ochrany životného prostredia, medicíny s cieľom dospieť k športovému výkonu fyziologickými postupmi. Rozvíja pohybové aktivity a zvyšuje športovú výkonnosť, fyzickú a psychickú kondíciu, učí kontrolovať správne výživové hodnoty pri pohybových aktivitách a učí žiakov tvoriť výživové a pohybové programy pre seba i pre klientov,“ informuje učiteľka Ľubica Michalíková.

 

Dôležitosť raňajok pre stredoškoláka

V tomto školskom roku budú tento odbor končiť maturitnou skúškou prví študenti. Príprava zahŕňa teoretické i praktické vyučovanie.

„V odbornom vzdelávaní je príprava zameraná na oblasť biológie, technológie, výživy a športu, ale aj zdravovedy a hodnotenia potravín. Z odborných predmetov sú to napr. biológia, chémia, hygiena a toxikológia, technológia a hodnotenie potravín, ale aj princípy spoločného stravovania a zdravý životný štýl. Rozšírená je výučba telesnej výchovy. Odborná prax je vykonávaná vo fitness centrách, výživových poradniach, v nemocnici alebo v športových kluboch,“ pokračuje Michalíková.

Študentom škola umožňuje stretnutia s významnými športovcami, lekármi, odborníkmi na výživu. Obľúbené sú prednášky doktora Minárika, gastroenterológa a odborníka na výživu, ktorý študentom prednáša na rôzne témy, napríklad na tému Výživa športujúcej mládeže alebo Dôležitosť raňajok pre stredoškoláka. „Priblížil hlavné zložky potravín – bielkoviny, sacharidy, tuky. Poukázal na zdroje, z ktorých ich máme prijímať a akú úlohu zohrávajú v organizme človeka. Zaujal aj názornými ukážkami pestrých mliečnych, zeleninových a ovocných raňajok. Žiaci si z prednášok odnášajú aj praktické rady,“ hovorí Michalíková a prezrádza tiež, že ak má športovec vyváženú stravu, prídavky nepotrebuje.

 

Vzdelanie už pre predškolákov

Zaujímavou je aj forma rovesníckeho učenia, keď stredoškoláci zábavnou formou učia žiakov základných a materských škôl a vysvetľujú im, ako sa správne starať o svoje telo. Pedagógovia spolu so študentmi navštevujú aj škôlky, kde v projekte Výživné myšlienkové mapy formujú záujmy, zvyklosti a postoje v oblasti zdravá výživa, potraviny, zdravý životný štýl. Predškoláci kreslili myšlienkové mapy o banánoch, jablkách, mrkve alebo o citrónoch. Metóda kreslenia myšlienkových máp podporila kreativitu a fantáziu malých škôlkarov, umožnila vytvoriť analógiu, ľahko si zapamätať súvislosti medzi pojmami a postupne vštepovať návyky zdravého životného štýlu.

Slnečné dopoludnie. Ide o ďalší projekt Hotelovej akadémie, takisto zameraný na škôlkarov. Cieľom je rozširovať vedomosti o ľudskom tele. A pre koho je odbor Výživa a šport určený?

„Každému, kto sa chce profesionálne venovať niektorému z povolaní, ktoré sú úzko spojené so športom, zdravým životným štýlom a zdravou výživou. Študenti môžu pracovať ako manažéri v športových kluboch, pracovníci v relaxačných a fitness zariadeniach, poradcovia v oblasti výživy a pohybových aktivít“ dodáva Ľ. Michalíková. V súčasnej dobe narastá výskyt civilizačných chorôb, ktoré znižujú kvalitu života alebo spôsobujú predčasnú smrť. Odborníci tvrdia, že príčinou je práve zlý životný štýl, nevhodné stravovanie a nedostatočná fyzická a pohybová aktivita.

(20:55, red)

 

finál jún2016.jpg

Diskusia
Pridať komentár