Najškaredšie miesto v Bardejove? Areál stanice!

207x
12. Apríl 2015

Bardejovčanom vadí autobusová a železničná stanica

ahojbardejov.sk stanica.JPG

Pohľad na stanicu - hanba Bardejova

 

Aj v Bardejove je viacero lokalít, ktoré špatia pohľad na mesto zapísané v kultúrnom zozname UNESCO.  Medzi jedno z najhorších patrí areál autobusovej a železničnej stanice v Bardejove. Práve tam prichádza množstvo turistov, ktorých takýto nepekný pohľad víta v perle Horného Šariša. Každoročne sa koná projekt Čistý Bardejov.

Ide o komplexný program Komunitnej nadácie Bardejov, ktorý má tri úrovne. Prvou úrovňou je grantový program, kde aktívni obyvatelia môžu požiadať o grant do výšky 500 eur na skrášlenie svojho okolia. „Druhá úroveň je motivačná. Je to súťaž o najkrajšie okolie v troch kategóriách: najkrajšie okolie okolo rodinného domu, bytového domu a okolo organizácie. Do tejto súťaže teda spadajú všetky priestranstvá v meste. Do súťaže sa neprihlasuje. Hodnotený je každý, či chce, alebo nie. Hodnotiacu komisiu tvoria členovia správnej rady, grantovej komisie, poslanci mestského zastupiteľstva a z časti aj niektorí naši dobrovoľníci. Hodnotenie je dvojkolové, v druhom kole sa vyberajú prví traja v každej kategórii. Chodí sa po všetkých uliciach v meste a hodnotí sa úprava okolia. Tretia úroveň programu je reštrikčná, tam oslovujeme vždy na začiatku programu všetkých obyvateľov mesta, ktorí môžu poukázať na priestranstvá a objekty, ktoré nejakým spôsobom zohyzďujú výzor mesta,“ prezradil Jozef Jarina.

Zaujímavá je kategória, v ktorej sa vyberá najškaredšie miesto v meste. V druhej polovici roka celý program vrcholil, dve triedy na stredných školách vyhodnotia fotogalériu, na ktorej sú adepti na cenu Hyzdič roka. Vždy v októbri potom prebehne slávnostný vyhodnocovací program. Tam Komunitná nadácia aj v minulom roku vyhodnotila cenu Bodliak roka, ktorú získal spomínaný areál stanice. „V prvom roku udeľovania ceny Bodliak mesta získalo toto ocenenie priamo mesto Bardejov za bývalú starú fontánu na Dlhom rade.

Ďalším bol napr. obchodný dom Mladosť, kde sme pomáhali k urýchleniu predaja tejto budovy. Pred troma rokmi to bola budova psychiatrie, dodnes komunikujeme s majiteľom. V minulom roku cenu získalo opäť mesto za nedokončenú krytú plaváreň na Vinbargu,“ vymenoval zopár víťazov tejto ceny Jozef Jarina. Spolu v kategórii Bodliak mesta súperilo minulý rok deväť subjektov.

 

https://www.facebook.com/ahojbardejov.sk 

Sledujte nás aj na sociálnej sieti 

https://twitter.com/AhojBardejov 

 

V pozitívnejšej kategórii v sekcii rodinné domy bolo osem kandidátov, v bytovkách päť a pri firmách to boli tri organizácie. „Keďže prebehol už desiaty ročník a firiem v meste veľa nemáme, súperili medzi sebou len tri firmy. V druhom kole už šlo len o to, kto aké miesto obsadí,“ tvrdí Jarina. A čo získali víťazi? „Víťazi získali vecné ceny a majitelia bytových domov získali aj finančnú čiastku, nakoľko ich chceme motivovať k tomu, že keď spoločne zdieľajú priestory, aby si niečo mohli zakúpiť. Materiálne ceny získavame od sponzorov a od našich podporovateľov.“

Medzi rodinnými domami zvíťazila rodina Čajkových z Bardejovskej Novej Vsi. Medzi bytovkami dominoval vchod na ulici Andreja Svianteka 10 a medzi organizáciami sa najviac darilo reštaurácii Cactus. Hyzdičom mesta sa stal areál autobusovej a železničnej stanice. „Stihli sme už osobne i písomne informovať kompetentných o tomto stave. Veci sa pohli, aj vďaka takémuto oceneniu.  Vyhlásili sme aj mimoriadnu cenu za výzdobu v oknách na Radničnom námestí.

Už niekoľko rokov vyzývame ľudí, aby prispeli k výzdobe, žiaľ, deje sa to pomaly. Mimoriadnu cenu sme udelili zariadeniu Maja sendvič na Radničnom námestí 15. Po 10 rokoch ozaj cítime, že to má význam robiť, okolia pri bytových domoch sa zveľaďujú, každý rok zaznamenávame milé prekvapenia,“ dodal správca nadácie.

Krátka anketa - ako hodnotíte fakt, že stanica získala cenu bodliak roka?

Peter, 35 rokov: „Myslím si, že je to správne rozhodnutie, stanica je v hroznom stave, prichádzajú tam turisti z iných miest. Problém by sa mal riešiť okamžite.“

Maja, 19 rokov: „Chodím okolo alebo priamo cez vestibul skoro každý deň. Je tam smrad a neporiadok, mestskí policajti by s tým mali niečo robiť, nie vysedávať v zaparkovaných autách. A nepríjemné pohľady spoluobčanov, fuj.“

(10:20, n)

 

Diskusia
Pridať komentár