Správa a údržba ciest PSK zmodernizuje cestný úsek Demjata – Raslavice

1147x
13. November 2020
Myslia aj na Stropkov a Svidník
Nadväznosť na nedávno zrekonštruovaný úsek  
 
Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) chce zmodernizovať dva cestné úseky na pomedzí okresov Prešov Bardejov a Stropkov Svidník.
 
Ide konkrétne o úseky Demjata – Raslavice a Fijaš – Lomné. Náklady na modernizáciu by sa mali vyšplhať na 7,62 milióna eur. Termín na predkladanie ponúk je pri oboch zákazkách stanovený do piatka 20. novembra.
 
Podľa slov riaditeľa SÚC PSK Marcela Horvátha chcú na úseku Demjata – Raslavice zosilniť konštrukciu vozovky, vymeniť minimálne dve vrstvy a zrekonštruovať dva mostné objekty.
 
Úsek Fijaš – Lomné je problematickejší z hľadiska stability vozovky. Preto tam plánujú aj výmenu podloží, takisto sa ráta aj s novými odvodňovacími a stabilizačnými prvkami. Aj tu dôjde podľa Horvátha k rekonštrukcii jedného mostného objektu.
 
Nadviažu na nedávnu rekonštrukciu
 
V prípade cestnej komunikácie II/545 Demjata – Raslavice ide o úsek nadväzujúci na nedávno ukončenú rekonštrukciu cesty Kapušany – Demjata, ktorá stála viac ako štyri milióny eur. Zákazka je zameraná na zlepšenie cezhraničnej dopravy medzi Malopoľským vojvodstvom a Prešovským samosprávnym krajom.
 
Má odstrániť nevyhovujúci stav a zabezpečiť na tomto úseku bezpečnú premávku. Práce by podľa odhadov mali trvať asi 10 mesiacov.
 
Spojenie k Domaši
 
Predmetom druhej zákazky je oprava cesty II/556 v úseku Fijaš – Lomné, ktorá nadväzuje na národné projekty R4 Svidník – Lomné a Lomné – Hanušovce nad Topľou. Cesta tvorí spojenie k rekreačnej oblasti pri vodnej nádrži Domaša. Úsek je využívaný aj ako obchádzková komunikácia na trase Prešov – Stropkov – Svidník a poľská hranica. Aj tu by mali práce trvať približne 10 mesiacov.
 
Horváth podotkol, že oba projekty budú financované z programu Interreg Poľsko – Slovensko. V zimných mesiacoch sa bude realizovať počas zimných mesiacov, v jari by sa mohli spomínané stavby už modernizovať.
(12:53, red) 
Diskusia
Pridať komentár