Vždy, keď pripravujem kožu na maľovanie, žiadam dušu zvieraťa o požehnanie

55x
06. Október 2017

Maľuje na kožu, severovýchod Slovenska mu učaroval


Reportáž

 

V galérii Hornošarišského osvetového strediska sa uskutočnila výstava maliara a spisovateľa Edwarda O´Toolea. Umelec sa narodil v Anglicku, v meste Chester. Vyštudoval kultúru a religionálne štúdia. Je veľký cestovateľ. Navštívil  Ameriku, Austráliu, Severnú Afriku, dlhší čas pobudol v Izraeli, Portugalsku a tiež Švajčiarsku.

Nakoniec sa usadil na Slovensku, kde prišiel ako 24-ročný, oženil sa tu a založil si rodinu. Momentálne žije vo Svidníku, no väčšinu času trávi na chalupe v obci Dubová. Učaroval mu slovenský vidiek a je tu veľmi spokojný. Maľuje obrazy predovšetkým olejom a akrylom, umenie vidí ako možnosť vyjadrenia krásy a hľadania neznámeho. Jeho obrazy boli predané do viacerých krajín vrátane Nemecka, Malajzie, Ameriky a tiež Veľkej Británie.

V  galérii HOS vystavuje svoju najnovšiu kolekciu obrazov, ktoré sú maľované na kože z diviakov, mufónov  a danielov. Edward je známy aj ako spisovateľ. Publikuje knihy a prispieva do rôznych britských časopisov. Zaujíma sa aj o nadprirodzené a spirituálne javy.

Severovýchod Slovenska mu učaroval natoľko, že sa rozhodol napísať knihu o Rusínoch.  Zaujímajú ho hlavne tradície, legendy a vidiecka krajina so všetkým, čo ponúka.

Život na Slovensku ho očaril. Považuje ho za pokojnejší, viac spätý s prírodou a tiež rodinnými hodnotami.

„Tento rok som sa zameral pri maľovaní na kožu z divých zvierat. Každý večer sa spolu s manželkou prechádzame po lesných cestách v Dubovej a pozorujeme život voľne žijúcich zvierat. V našom okolí žije veľa druhov zvierat a pozorovanie je fascinujúce. Sledujeme, ako rastú a ako starnú, ako sa pasú, ale aj ako sú ulovené poľovníkmi. Ja lovím zvieratá iba fotoaparátom. Fotím všetko, čo vidím. Väčšina poľovníkov po ulovení berie zvieratám iba mäso alebo parohy, kože sú často vyhodené spolu s vnútornosťami,“ prezrádza Edward a vysvetľuje aj techniku maľovania:

„Pred maľovaním musím kožu špeciálne ošetriť a maľovaním na kožu dávam zvieratám šancu na nesmrteľnosť. Používam kožu z diviakov, danielov, muflónov. Nie je to rovnaké ako plátno, nie je to hladké a perfektné. Majú jazvy a každá jazva hovorí príbeh týchto majestátnych zvierat v boji o prežitie.

Vždy, keď pripravujem kožu na maľovanie, žiadam dušu zvieraťa o požehnanie. Tento štýl je na Slovensku jedinečný, ale pre našich predkov bol prirodzený, mal duchovný význam.“

Výstava v galérii na Rhodyho ulici potrvá do 30.10.2017.

(19:45, j)

 

Gmitter1.jpg

363
Diskusia
Pridať komentár