Na košickej železničnej stanici už funguje informačný bod pre utečencov

940x
03. Marec 2022
Košická župa tiež zriadila sklad humanitárnej pomoci
Vojnovým utečencom z Ukrajiny budú dobrovoľníci poskytovať informácie nonstop. Foto: Ahoj Košice
 
Košický samosprávny kraj (KSK) už otvoril informačný bod na železničnej stanici v Košiciach. Vojnovým utečencom z Ukrajiny tam budú nonstop poskytovať informácie dobrovoľníci z Dobrovoľníckeho centra Košického kraja.
 
Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková s tým, že informačný bod funguje na železničnej stanici od utorka (1. 3.).
 
Pomocnú ruku podávajú aj na hraniciach
 
„Ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou, sa snažíme podať pomocnú ruku na viacerých miestach. Okrem hraníc im naši dobrovoľníci ochotne poradia aj vo vestibule železničnej stanice v Košiciach, ktorá je dôležitým dopravným uzlom. Prichádzajúcim poskytujeme informácie o možnosti ubytovania v župných turistických ubytovniach, internátoch aj telocvičniach. V prípade, že obyvatelia z Ukrajiny cestujú ďalej, do iného mesta či krajiny, dobrovoľníci im pomôžu aj s kúpou cestovných lístkov,“ povedal predseda košickej župy Rastislav Trnka.
 
 
Zriadili aj sklad
 
Ako ďalej uviedla hovorkyňa, pomôcť ľuďom z Ukrajiny môže ktokoľvek, a to aj prostredníctvom zbierok pre vojnových utečencov. Košická župa na tento účel zriadila sklad humanitárnej pomoci, ktorý bude otvorený vždy v čase od 8.00 do 20.00 hod.
 
Tí, ktorí chcú pomôcť ho nájdu v priestoroch veľkokapacitného očkovacieho centra na Ostrovského ulici 1 pri Strednej odbornej škole informačných technológií v Košiciach, ktoré bolo čiastočne reprofilizované.
 
 
Čo potrebujú?
 
„Aktuálne je najviac potrebné zabezpečiť materiálnu pomoc v rámci občerstvenia a prenocovania. Ľudia môžu priniesť napríklad vody, džúsy, detský výživy, balené croisanty či keksy. Vítaný je aj materiál na prenocovanie, akým sú postele, matrace, vankúše, paplóny, deky aj obliečky, uteráky, toaletný papier a hygienické vreckovky (suché a vlhčené), sprchové gély, zubné pasty a kefky, dezinfekcia na ruky, rúška i respirátory,“ skonštatovala Terezková.
 
Zároveň dodala, že zapojiť sa môžu jednotlivci aj spoločnosti. Následne všetok vyzbieraný materiál bude župa distribuovať do telocviční, internátov, turistických ubytovní aj ďalších azylových centier, ktoré zriadila pre vojnových utečencov po celom kraji.
(9:40, red)
Diskusia
Pridať komentár