Zrekonštruovaná plaváreň otvorená, čaká sa na prvých návštevníkov

2082x
01. Jún 2018
V Bardejove dnes (1. júna 2018) slávnostne otvorili zrekonštruovanú Krytú plaváreň a wellness na Wolkerovej ulici. K dispozícii je tak po dvoch rokoch znova všetkým Bardejovčanom i návštevníkom mesta. Okrem bazéna je k dispozícii nová vírivka, nová terasa, nové wellness vrátane nových sáun.
 
Plaváreň bola zatvorená od júna 2016
 
Od roku 2016 mala mestská spoločnosť Bardterm plaváreň najprv v prenájme, od decembra 2017 už bola v majetku spoločnosti. "Po polročnej prevádzke plavárne sme usúdili, že je fyzicky a morálne zastaraná a že potrebuje nielen čiastkové úpravy, ako bolo pôvodne plánované, ale že potrebuje komplexnú rekonštrukciu. Od júna 2016 sme ju zatvorili a začali práce na projekte. Musela byť posúdená statika budovy, sondy v strope, v telese bazéna a v múroch. Nasledovalo vydanie stavebného povolenia a výber zhotoviteľa stavby," uviedla na začiatok riaditeľka mestského podniku Bardterm Mária Vaňková.
 
Rekonštrukcia plavárne bola rozdelená na dve etapy: Prvou bola sociálna časť – prestavba plavárne mimo bazénovej haly – vstup na plaváreň, nová recepcia, čakáreň, chodba, šatne, sprchy, miestnosť pre imobilných, pre plavčíkov a ošetrovňa, nová strecha a 28 kusov slnečných kolektorov. V prvej etape bola zhotovená soľná jaskyňa s detským kútikom.
 
Druhou etapou bola rekonštrukcia bazénovej časti (vynovenie telesa bazéna, sklenená stena, vynovená terasa a výmena okien, podlahové vykurovanie, vírivka a nová strecha. Do bazéna bol zabezpečený bezbariérový prístup pre imobilných) a vybudovanie sauny, technické a sociálne zázemie (sauny s podlahovým vykurovaním, šatne a sprchy, výrobník ľadu, tepidárium, Kneippov chodník, ochladzovací bazénik a technické zázemie).
 
Kačala: Päť minút po dvanástej
 
"Keď som tu prišiel a keď sme urobili nejaké sondy a aj počas realizácie stavby sme zistili, že tá stavba už nejaký čas išla na kyslíkový dlh. Potrebovala byť rekonštruovaná už skôr, bolo by len otázkou času, kedy by to celé vybuchlo. Nebolo to o päť minút dvanásť, ale päť minút po dvanástej, kedy sa to začalo robiť," uviedol projektantVladimír Kačala a pokračoval.
 
"Z pôvodného objektu, ktorý tu bol, zostala hrubá stavba. Aj to nie úplná. Všetko ostatné je nové. Ak sme chceli urobiť wellness, tak sa objekt musel rozšíriť."
 
 Termín dokončovania prác sa niekoľkokrát predlžoval, napokon plaváreň otvorili na Deň detí. "V projekte bolo 21 zmien. Nie chybou projektu, ale boli to rôzne nástrahy. Napr. na jednej stene boli ukryté azbestové dosky, o ktorých nikto nevedel. Viac ako mesiac nám trvalo, kým sme ho zlikvidovali," ozrejmila riaditeľka Bardtermu.
 
"Pred 50 rokmi tu bola kotolňa s uhoľňou. Zabezpečiť teplo v tej dobe bolo len takým spôsobom. Naši predchodcovia múdro rozhodli a plaváreň vybudovali. Za posledných 40 rokov sa tu veľa neinvestovalo. Až v roku 2017 prišiel nápad previesť plaváreň do správy Bardtermu. Najprv sme predpokladali, že investícia do čiastočnej úpravy bude nižšia, no už na začiatku sme si uvedomili, že nie sme až tak bohatí, aby sme mohli lacno investovať, teda tak, že v priebehu 2-3 rokov by sme sa znova vrátili na začiatok. Padlo rozhodnutie o generálnej rekonštrukcii celej krytej plavárne. Dnešný deň je dôkazom toho, že to bolo správne rozhodnutie. Nie je to už len o plavárni, ale o tzv. miniaquaparku," myslí si primátor Bardejova Boris Hanuščak.
 
Dohliadať bude kamerový systém
 
V nových priestoroch sa nachádzajú dva turnikety s čipovými kartami a na bezpečnosť všetkých dohliada kamerový systém. V zrekonštruovanej plavárni sa nachádza aj práčovňa a sušiareň, kuchynka, šatne so sociálnym zariadením pre zamestnancov a externých pracovníkov, teda učiteľov a inštruktorov plaveckých výcvikov a prenajatá miestnosť pre pedikúru.
 
Celková investícia stála približne 2 milióny eur. V najbližšom čase bude vybudovaných 35 parkovacích miest v okolí plavárne, vrátane parkovísk pre imobilných návštevníkov. Pribudnú aj nové lavičky.
 
Na nákladoch sa podieľalo Mesto Bardejov (1/3 nákladov) a spoločnosť Bardterm (2/3 nákladov) čerpaním dvoch úverov. Krytá plaváreň bude otvorená celoročne. Slúžiť bude nielen širokej verejnosti, ale aj školám, výcvikovým kurzom, inštruktorom či organizáciám.
 
"Cenu vstupného sme sa snažili znížiť na maximálnu možnú dolnú hranicu a to aj vďaka mestu, ktoré financuje bezplatný vstup základným školám a zároveň nám vykrýva rozdiel nízkeho vstupného pre verejnosť a skutočnými nákladmi, ktoré sú podstatne vyššie," dodala M. Vaňková.
 
Plaváreň je tak od dnešného dňa otvorená, na otvorenie wellness si budú musieť ešte návštevníci niekoľko dní počkať.