Nemocnica s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove zakúpi nový prístroj

1160x
05. Jún 2018
V bardejovskej nemocnici sa už po šiesty krát uskutočnila aukcia obrazov, z ktorej výťažok putoval na kúpu nového liečebného prístroja. Tento rok sa vyzbierané peniaze použijú na zakúpenie stropného zdvíhacieho zariadenia pre ťažko mobilných pacientov. Šesťdesiat obrazov predložila aukčná spoločnosť Darte.
 
„Výťažok z týchto aukcií každý rok venujeme niektorému z oddelení na nákup prístroja, nákup zdravotníckej techniky,“ prezradil Marián Petko, riaditeľ NsP sv. Jakuba v Bardejove.
 
Na aukciu mohol prísť hocikto, určená bola pre širokú verejnosť. Najväčšie zastúpenie však mali zamestnanci nemocnice i ľudia, ktorí sa umením zaoberajú. „Je to aj pre nich taký príspevok ku kultúrnej časti života, ktorý patrí k nemocnici,“ doplnil M. Petko.
 
Vyzbieraná suma tento rok poputuje na oddelenie fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie. Za akým účelom prezradila primárka oddelenia, Marcela Simová. „Za účelom zakúpenia stropného zdvíhacieho zariadenia pre pacientov ťažko mobilných alebo imobilných, aby aj títo pacienti mohli využívať vodoliečebné procedúry a mohli sme rozšíriť aj pre nich naše spektrum ponúkaných služieb.“
 
Vydražené obrazy sa pohybujú v rôznych sumách, no v Bardejove je to každý rok v priemere od 12 do 20 tisíc eur. Prednosť dostávajú východoslovenskí regionálni autori, no nechýba ani slovenská moderna. Zo svetových autorov mohli dražitelia získať diela od špičkových autorov, č už od Salvadora Daliho alebo Pabla Picassa. V Bardejove sa v minulosti predal obraz od Antona Jasuša za 9 tisíc eur, čo je doposiaľ najvyššia čiastka na pôde Nemocnice s poliklinikou sv. Jakuba.