V Okresnej knižnici Dávida Gutgesela sa uskutočnil poetický večer Chleboslovie

1145x
13. Júl 2023
Poetický večer v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela

 Skyva a herec Martin Juríček (Zdroj: Mária Vlkovičová)

„Slovo, odhaľuje, ako sa dívame na svet... Tam, kde sa slovo spája s hudbou, sa môžu diať neuveriteľné veci.“ (Skyva)
 
Dňa 6. júla 2023 sa v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela uskutočnil poetický večer Chleboslovie, kde sa snúbilo literárne i hudobné umenie. Hosťami Literárnej čitárne, podporenej Fondom na podporu umenia, boli poetka, skladateľka, klaviristka  a speváčka Zuzana Eperješiová, ktorá vystupuje pod umeleckým menom Skyva a herec Martin Juríček, člen súboru DJZ v Prešove.
 
Návštevníkom podujatia bol vďaka pozvaným hosťom sprostredkovaný hlboký umelecký zážitok, odkaz dobra a ľudskosti. Skyva chleba, napríklad pre pocestného, bola už v minulosti vnímaná ako kúsok čohosi dobrého. Chlieb nie je len pokrm. Je to niečo viac.
 

 Poetický večer (Zdroj: Mária Vlkovičová)

Má veľa významov aj charakterov  a nevychádza iba z modlitby: „chlieb náš každodenný daj nám dnes“. Jeho pôvodný okrúhly tvar symbolizoval slnko, nekonečnosť, plynutie života, večnosť, Boží dar. Slovo tiež nepredstavuje len všeobecný pojem. Slovo vysvetľuje. Slovo definuje a je určitou pečaťou mysle. Hlboké boli aj texty piesni v podaní speváčky Skyvy, ktorá predviedla svoj hudobný talent a nezameniteľný hlas.
 
Jej tvorba je plná citu, hĺbky a originality. V jej piesňach sa spája hudba a slovo v neuveriteľnej harmónii, ktorá bola výnimočne vyzdvihnutá práve vďaka umeleckému prednesu Martina Juríčka. Prítomní zažili jedinečnú príležitosť, poetický večer plný inšpirácie, krásy a dobra. Tie najdôležitejšie veci v živote sú našim očiam neviditeľné a je len na nás, aby sme ich posolstvo odhaľovali.  
(15:45,Michal Balaščák)
Diskusia
Pridať komentár