VIDEO | V Bardejovskej nemocnici pribudnú fotovoltaické elektrárne aj nové parkovacie miesta

1531x
01. August 2023
Fotovoltaické elektrárne aj nové parkovacie miesta: Bardejovská nemocnica pokračuje v rekonštrukciách aj počas prázdnin
 
 
Okrem výstavby nových ekologických parkovacích miest, pokračuje Bardejovská nemocnica s poliklinikou Svätého Jakuba v priebehu leta aj v projekte budovania vlastných fotovoltických elektrární.
 
Nemocnica investíciu do fotovoltaiky financuje z vlastných úverových zdrojov. Panely na streche budovy riaditeľstva nemocnice budú stáť 50-tisíc eur. Len na elektrickú energiu minie Bardejovská nemocnica ročne 500-tisíc eur, pričom za rok spotrebuje 1 750 000 kW elektrickej energie.
 
„Jednu fotovoltaickú elektráreň tu už máme, druhú momentálne staviame na budove riaditeľstva, ďalšie budú postavená v roku 2025 na hlavnom monobloku a na kotolni, no a najväčšia bude na zemi v areáli pri zdrojoch vody. Samostatnosť nemocnice by po dobudovaní všetkých elektrární mala byť na úrovni 10 až 50 percent, podľa ročného obdobia,“ vysvetlil riaditeľ nemocnice Marián Petko.
 
(Zdroj: AHOJ TV) 
 
Návratnosť fotovoltaickej investície by mala byť maximálne do piatich rokov. Nemocnica sa zároveň pustila aj do obnovovania a rozširovania výlučne zelených parkovacích miest.
  
„Parkovacie miesta budeme do budúcnosti riešiť už iba na ekosystéme, teda priepustné a polopriepustné so zatrávňovaním. Samozrejme, Že je to finančne náročnejšie zhruba o 30 až 40 percent, pričom jedno parkovacie miesto vyjde na 2 200 eur. Prvé parkovacie priestory s desiatimi parkovacími priestormi otvoríme najneskôr do mesiaca,“ doplnil Marián Petko. 
(11:15. red.) 
Diskusia
Pridať komentár