Ohrozená železničná doprava: Hrozí ďalší kolaps?

1851x
04. August 2023
Podľa politickej strany Hlas-SD intenzita železničnej dopravy stúpa, no jej bezpečnosť evidentne klesá
 
A to aj v dôsledku zanedbania jej obnovy zo strany úradníckej vlády.
 
„Dnes sme tu preto, lebo stojíme na mieste, kde sa nachádza železničná stanica v Košiciach, a kde sa zároveň nachádza jeden z veľkých projektov, na ktorý sa vláda aj Ľudovíta Ódora mala sústrediť, pretože plán obnovy a investície do plánu obnovy sú investície do zlepšenia života kohokoľvek z nás,“ povedal podpredseda politickej strany Hlas-SD Richard Raši.
 
Strana Hlas-SD na tlačovej konferencii v Košiciach poukázala aj na jeden z troch investičných projektov z plánu obnovy. Ukazuje sa, že projekt elektrifikácie trate medzi Humenným a Bánovcami nad Ondavou za 150 miliónov eur sa nestíha.
 
„Ak sa pozrieme na termíny, už minulý rok malo byť vydané rozhodnutie – vysporiadané pozemky, minulý rok sa mala začať výstavba a deväť mesiacov mešká. V máji 2024 majú byť ukončené,“ dodal Tomáš Drucker, člen predsedníctva strany.
 
„Stavebníctvo ako také na Slovensku stagnuje a to vo všetkých oblastiach – v pozemných , inžinierskych či líniových stavbách. Faktom ostáva, že predchádzajúca vláda pod vedením Igora Matoviča či Eduarda Hegera nepostavila absolútne nič. Projekty, ktoré sa snažili priniesť sú vo vážnom ohrození pre totálnu nekompetentnosť pri príprave projektov. Na problémy napríklad v železničných projektoch potvrdila národná implementačná koordinačná autorita na úrade vlády pod vedením p. Vašákovej. Jasne uvádza, že ukončenie v horizonte plnenia cieľov plánu obnovy do júna 2026 je už veľmi málo pravdepodobné,“ doplnil člen predsedníctva strany Hlas-SD a ekonomický expert Kamil Kaško.
 
 
„Ódorova vláda má robiť to, aby peniaze, ktoré nám dala Európska únia sa minuli, napríklad na výstavbu železničnej trate za 150 miliónov. Všetko je pripravené, len nechcú pustiť peniaze,“ vysvetlil Richard Raši.
 
„Chceme vyzvať nie nejakým populizmom, ale konštruktívne vyzvať túto vládu aby sa začala zameriavať na to, čo môže ovplyvniť. V rámci plánu obnovy požadujeme aby vláda zverejnila semafor na všetky projekty. My naozaj netušíme v akom stave sú všetky investičné projekty, ale určite vieme, že tri, ktoré sú monitorované investičné projekty nad 50 miliónov zlyhávajú,“ dodal Tomáš Drucker.
 
Komunikácia a promptné hľadanie efektívnych riešení v aktivitách súčasnej vlády podľa strany absentuje. Vyzýva preto vládu okamžite zahájiť krízové riadenie v projektoch. Inak hrozí, že štát príde o investície z plánu obnovy.
 
„Vláda sa nemôže hrať na to, že niečo nestíha keď má na to ešte aj peniaze. Musí to okamžite robiť. Táto vláda má robiť záchranárske práce. Bezpečnosť železníc je predsa záchrana možných nešťastí a ľudských životov,“ pripomenul Raši.
 
(Zdroj: AHOJ TV) 
 
Na nebezpečný stav železníc poukazujú aj české dráhy. Okrem rizika bezpečnosti sa tak ukazuje aj medzinárodná blamáž. „Nemôže nejaký úradník na základe tabuľky ovplyvniť životy ľudí napríklad na východe Slovenska, pretože jemu to v tabuľke nesedí. Pretože jeho číslo znamená odsťahovanie mladých ľudí z regiónu a vymieranie regiónov,“ dodal podpredseda strany.
 
„Plán obnovy nie je plánom obnovy Slovenskej republiky, ale je systematickým zlyhaním, ktoré ublíži ľuďom v každom regióne,“ myslí si člen predsedníctva strany Michal Kaliňák.
 
Hlas-SD v prípade úspešných výsledkov volieb bude mať za cieľ zvýšiť existenčnú úroveň ľudí a naštartovať realizáciu investičných projektov, ktoré aktuálne stagnujú. Pre súčasnú vládu ma nateraz jasný odkaz
 
„Keď chceme aby ľudia v regiónoch žili, tie peniaze musíme dať do regiónov,“ dodal Richard Raši.
 
(PLATENÁ INZERCIA, POLITICKÁ REKLAMA)
(12:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár