V Bardejovských Kúpeľoch obnovujú ďalšie fontány

2984x
27. August 2023
Počas horúčav potešia fontány, bazény, wellness i kúpaliská
Obnovená fontána v parku pred liečebným domom Alžbeta
 
Tropické horúčavy, ktoré počas tohto leta nútia ešte viac než inokedy vyhľadávať tieň a vodu, sa lepšie znášajú v prostrední známych kúpeľov, než rozpáleného betónu miest. A keď v krásnom stáročnom parku zurčí voda z funkčných fontán, o úľavu je postarané.
 
V Bardejovských Kúpeľoch počas tohto leta dokončujú v parku, pred liečebným domom Alžbeta (Park Sisi), ďalšie dve kompletne obnovené fontány.
 
Spolu s vlani zrekonštruovanými dvoma fontánami tak návštevníkov potešia koncom leta už štyri vynovené striekajúce zdroje vody a rekonštrukcia ďalších dvoch sa pripravuje do konca tohto roka. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s. Tamara Šatanková.
 
 
„Obnovu všetkých celé roky nefunkčných fontán v Bardejovských Kúpeľoch, pochádzajúcich ešte zo socializmu, financuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov a práce realizuje firma LM-groupe, s.r.o., Bardejov. Kompletná obnova zahŕňa zemné práce, obnovy šácht, recyklačných nádrží a technológií. 
 
Alžbetin park, alebo ľudovo Park Sisi, ktorý sa rozprestiera od secesného kúpeľného domu Astória až po klasicistickú Alžbetu, je obľúbeným miestom prechádzok a posedenia. Najvyhľadávanejší je práve v lete, keď tu niekoľko sto ročné vysoké stromy poskytujú v horúcich dňoch úľavu vo svojom tieni a teplotu až o 10 stupňov nižšiu než má rozpálené okolie,“ vyzdvihla T. Šatanková.
 
 
Dodala, že v lete nielen vynovené fontány sú vyhľadávaným miestom oddychu klientov a návštevníkov kúpeľov.
 
„Schladenie prináša hlavne vonkajšie letné kúpalisko, ale aj bazény vo wellness. Počas horúčav sa snažíme sústrediť kúpeľné procedúry do dopoludňajších hodín, kedy sú predsa len prijateľnejšie teploty.
 
Našťastie celé kúpele sú situované v predĺženom údolí a v lesnom prostredí, kde je celoročne príjemná klíma. V lese sa dá prechádzať i bicyklovať,“ vyzdvihla T. Šatanková.
 
Letné kúpalisko v Bardejovských Kúpeľoch
 
Voda a história kraľujú cestovného ruchu na Severovýchode Slovenska
 
Radomír Jančošek, riaditeľ OOCR „ŠARIŠ“ – Bardejov vyzdvihuje, že silnými stránkami cestovného ruchu na severovýchode Slovenska sú voda, kúpeľníctvo, hory, história a kultúra.
 
V lete však suverénne najviac láka voda. Stálicami v tejto ponuke a významným lákadlom cestovného ruchu sú liečivé minerálne pramene s kúpeľnou turistikou a wellness v Bardejovských Kúpeľoch, tamojšie letné kúpalisko, ale aj letné kúpalisko na mestskom štadióne v Bardejove na Družstevnej ulici a letné kúpalisko Makovica v Nižnej Polianke.
 
 
Vo Svidníku je to zas aquapark Aquaruthenia s kúpaliskom s tromi vnútornými a tromi vonkajšími bazénmi. Počas celého roka je zároveň v prevádzke wellnessové centrum.  
 
„Bardejov, Svidník a okolie majú výhodu kombinácie vodných radovánok so širokými možnosťami poznávacích výletov, návštev hradov, kaštieľov, drevených kostolíkov, múzeí, galérií, pamiatok vojnovej histórie od stredoveku, až po pamiatky z prvej a druhej svetovej vojny a rôznych atrakcií. Vhodné sú hlavne pre rodiny s deťmi, dvojice a na individuálnu turistiku.
 
Čaká ich mesto pamiatok UNESCO - Bardejov, Bardejovské Kúpele a Svidník a okolie s ideálnymi lokalitami na cykloturistiku, klasickú i kúpeľnú turistiku. Neďaleko je aj vodná nádrž Domaša. Všetky lokality majú i dostatočnú sieť reštauračných zariadení s cenovo dostupným sortimentom,“ odporúča R. Jančošek.
(13:51, red)
Diskusia
Pridať komentár