Nový školský rok na východe: Opravené športoviská aj nové názvy škôl

1109x
04. September 2023
Do mestských škôl v Prešove nastúpilo viac ako 7,5-isíc žiakov. Košickí stredoškoláci budú bývať komfortnejšie
(Zdroj: FB KSK) 
 
Po dobrom oddychu, s ešte horúcimi zážitkami z leta, dnes do lavíc zasadlo 23 267 stredoškolákov na 63 krajských školách Košického samosprávneho kraja. 
 
Vďaka obnovám priestorov bude pre nich učenie veselšie a hlavne zaujímavejšie. Okrem toho sa im bude už komfortnejšie aj bývať. Rekonštrukciami prešli počas prázdnin aj niektoré internátne izby. A aby sa im od učenia nepatrilo z hláv a trošku zresetovali, Košická župa na mnohých školách pomohla s opravami športovísk. Napríklad, po ťažkom dni sa už môžu stredoškoláci na SOŠ Košice Šaca schladiť vo vynovenom zázemí plavárne.
 
Bezmála 240-tisíc eur putovalo na nové dlažby, opravu haly, chodby, šatní aj skriniek. Bazén spolu s fínskou saunou bude môcť využívať aj verejnosť, a to v prípade, ak to kapacity dovolia.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
Nový školský rok sa dnes začal aj pre viac ako 10-tisíc školákov a škôlkarov v meste Prešov. Ako informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová, do školských lavíc zasadlo zhruba 850 prvákov. Posledný rok v základnej škole naopak čaká približne 700 deviatakov.
 
V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov je 12 základných škôl, 20 materských škôl, tri základné umelecké školy a ABC – Centrum voľného času.
 
 
„Vyše 7 500 školákov zasadne do školských lavíc v 354 triedach v základných školách a materské školy dnes vítajú vyše 2 500 škôlkarov,“ uviedla Šitárová. Doplnila, že do nového školského roka vstupuje s novým názvom Materská škola Bajkalská, ktorá ponesie meno profesorky Márie Podhájeckej.
 
Nestorka predškolskej pedagogiky na Slovensku sa, in memoriam, stala v tomto roku v poradí deviatym Čestným občanom mesta Prešov. Ako uviedla Šitárová, v novom školskom roku bude dôležitý najmä apríl, počas ktorého preverí tzv. monitor (Testovanie 9) vedomosti viac ako 700 deviatakov.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
„Kalendáre prešovských škôl sú už teraz plné plánovaných súťaží, aktivít, olympiád, podujatí a udalostí, v ktorých sa naši školáci dlhodobo pýšia prvenstvami v celoslovenskom aj medzinárodnom meradle,“ dodala tlačová referentka. Mesto Prešov sa v spolupráci so školami uchádza o finančné zdroje, ktoré sa, v prípade ich schválenia, budú týkať rekonštrukčných prác na piatich materských a piatich základných školách.
 
„Pred finále je aj rekonštrukcia športového areálu ZŠ s MŠ Námestie Kráľovnej pokoja 4 v Prešove, na ktorý získalo mesto financie z Fondu na podporu športu vo výške vyše 250-tisíc eur,“ doplnila Šitárová s tým, že v priestoroch školy vznikne Areál pre plážové športy. 
(14:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár