Nový spišský biskup František Trstenský prijme vysviacku o šesť týždňov

1107x
11. September 2023
Novovymenovaný biskup František Trstenský prijme biskupskú vysviacku v sobotu 21. októbra v Spišskej Kapitule
František Trstenský (vľavo) zatiaľ aj naďalej pôsobí ako farár a dekan farnosti v Kežmarku. (Zdroj: FB Spišská diecéza)  
 
Informoval o tom hovorca Spišskej diecézy Peter Majcher. Obrad sa uskutoční v Katedrále svätého Martina so začiatkom o 10:00.
 
Mená svätiteľov ešte nie sú známe. Trstenský zatiaľ aj naďalej pôsobí ako farár a dekan farnosti v Kežmarku. Za biskupa ho menoval pápež František. Jeho meno slávnostne oznámil v piatok 8. septembra v konkatedrále v Poprade pomocný biskup Ján Kuboš, ktorý počas troch rokov pôsobil ako diecézny administrátor. Spišskú diecézu spravoval od smrti biskupa Štefana Sečku v októbri 2020.
 
František Trstenský (vľavo) zatiaľ aj naďalej pôsobí ako farár a dekan farnosti v Kežmarku. (Zdroj: FB Spišská diecéza)  
 
Trstenský ešte v piatok po vymenovaní pre médiá oznámil, že vysvätenie by sa malo uskutočniť do troch mesiacov. Zároveň už vtedy naznačil, že s ním nechce čakať do decembra. „Beriem do úvahy to, že sa nachádzame pod Tatrami a v decembri je tu už poriadna zima. Nechcem, aby sa to konalo pri mrznutí,“ povedal.
 
Na obrade sa totiž očakáva účasť veľkého počtu cirkevných predstaviteľov, ako aj veriacich. „Obrad bude určite na Spišskej Kapitule, pretože je to sídlo diecézy, diecézneho biskupa, je tam katedra biskupa. Historicky sa tam vysviacky konali vždy, a to by som dodržal,“ vysvetlil. Jednou z jeho úloh je ešte vybrať si erb a heslo. „Mám myšlienku, z čoho by som chcel obsah, a verím, že tí, ktorí sú odborníci na heraldiku, tomu dodajú formu,“ dodal.
(13:25, red.) 
Diskusia
Pridať komentár