Profesor Karol Horák oslavuje 80 rokov

982x
14. September 2023
Profesor Karol Horák, významná osobnosť slovenskej kultúry, oslavuje životné jubileum
(Zdroj: unipo.sk) 
 
Profesor Karol Horák – slovenský prozaik, literárny a divadelný vedec, vysokoškolský pedagóg, no predovšetkým jeden z významných súčasných slovenských dramatikov oslávil 13. septembra životné jubileum 80 rokov.
 
Profesor stále aktívne i organizačne pracuje na Prešovskej univerzite (PU) v Prešove s viackrát zdôrazňovaným zámerom – udržať na fakultách a vysokých školách tvorivého ducha, ktorý bol vždy vlastný mladej generácii budúcej inteligencie. Vďaka jeho sústavnej tvorivej činnosti už viac ako polstoročie na PU úspešne prebieha prehliadka umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, ktorej je dlhoročným riaditeľom.
 
(Zdroj: unipo.sk)  
 
Prof. PhDr. Karol HORÁK, CSc. sa narodil 13. septembra 1943 v Katarínskej Hute (okres Lučenec) v rodine učiteľa Karola Horáka. Absolvoval Filozofickú fakultu Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. Už v časoch štúdia sa začal venovať prozaickej tvorbe a písaniu básní, ktoré publikoval v školských časopisoch, almanachoch a v rozhlase.
 
Paralelne s literárnymi aktivitami rozvíjal aj divadelné aktivity – ako autor, dramaturg, režisér a herec pôsobil v študentskom divadelnom súbore ktorý sa pod jeho vedením vypracoval na popredný alternatívny súbor divadelnej kultúry. Od divadla poézie prešiel prof. Horák k náročnejším programom autorského divadla s vyhraneným interpretačným štýlom a výrazne ovplyvnil a formoval podoby divadiel malých javiskových foriem na Slovensku.
 
Poetike študentského divadla sa venoval aj teoreticky a prakticko-metodické výsledky práce režiséra, dramatika, a dramaturga zhrnul do publikácie Slovo, gesto, pohyb, tvar (1977) a Slovo, priestor, obraz, tvar (1981).
 
(Zdroj: unipo.sk)  
 
Je autorom prozaických diel Dve prózy (1974), Cukor (1976), a Súpis dravcov (1979), viacerých rozhlasových hier (Európa! Ó Európa ..., 1995; Vyššie, tam je srdce, 1999; Arbitráž, 2002; Hrdza, 2004) a televíznych scenárov (Národný hriešnik, 1995; Nové pokúšanie Antona, 1998; ... a ešte dve frašky, 1999.
 
Jeho hry uviedli slovenské i zahraničné divadlá (SND Bratislava, DAB Nitra, Divadlo SNP Martin, ŠD Košice, DJZ, DAD Prešov, DJGT Zvolen, divadlá v Miškovci a Ústí nad Labem atď.).
 
Za svoju tvorbu získal viacero ocenení, vydavateľských cien, prémií Slovenského literárneho fondu, prémie za rozhlasovú a televíznu tvorbu (Cena ministra kultúry SSR (1987), Cena predsedu Národnej rady Slovenskej republiky za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania (2010), Cena rektora Prešovskej univerzity v Prešove (2010), Rad Ľudovíta Štúra II. triedy od prezidenta Slovenskej republiky za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj SR, tiež cenu SC AICT 2020 či Cenu Krištáľového krídla za rok 2020 a mnohé iné.
(15:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár