Festival Cineama v Bardejovských kúpeľoch predstaví najlepšie domáce krátke filmy

1244x
14. September 2023
Festival amatérskeho filmu Cineama predstaví najlepšie domáce krátke filmy
(Foto: CINEAMA 2023) 

Festival amatérskeho filmu Cineama predstaví počas predĺženého víkendu od 15. do 17. septembra v kine Žriedlo v Bardejovských Kúpeľoch výber 73 najlepších krátkych filmov z celého Slovenska. Súťažný program doplnia špeciálne projekcie, workshopy, prednášky, filmový kvíz, koncert a party. Jednotiacou témou tohtoročného sprievodného programu je budúcnosť filmu.

Ako informoval Ľudovít Andrejo z Národného osvetového centra, Cineama je celoštátna postupová súťaž amatérskej filmovej tvorby a vrcholné podujatie tohto druhu na Slovensku. Je určená deťom, mládeži aj dospelým. Nie je tematicky vymedzená a koná sa každý rok. 
 
 
Filmy súťažia v kategóriách ako animovaný, hraný či dokumentárny film a publicistika, videoklip a experiment a na celoštátne kolo postupujú z regionálnych a krajských kôl. V porotách celoštátneho kola sa stretnú filmárske a pedagogické osobnosti zo Slovenska aj zo zahraničia.

„V poradí 31. ročník súťaže vyvrcholí podujatím, ktoré prvýkrát oficiálne voláme festivalom, hoci sme k festivalovému formátu postupnými dramaturgickými zmenami smerovali dlhšie. V našom ponímaní to znamená, že celoštátne kolo Cineamy sa otvára širšej verejnosti a ponúka inšpiratívny sprievodný program, ktorý sa viaže k audiovizuálnej tvorbe v neprofesionálnych podmienkach a zároveň vzdeláva a vedie k hlbšej reflexii filmu v nových súvislostiach,“ uviedol dramaturg festivalu Pavel Smejkal z Národného osvetového centra, ktoré je vyhlasovateľom a odborným garantom celej súťaže. 
  
 
(Foto: CINEAMA 2023)  
 
Návštevníci a návštevníčky festivalu sa budú môcť zapojiť do workshopov zameraných na stále pomerne nové technológie ako 3D skenovanie alebo digitálny compositing. Sledovať môžu oceňované interaktívne filmy vo virtuálnej realite alebo hrať videoherné diela z produkcie bratislavskej VŠVU.

„Budúcnosť filmu ako leitmotív sprievodného festivalového programu reaguje na technologické a umelecké výzvy doby a súvisí s filmovým jazykom nastupujúcej generácie, ktorá je výrazne ovplyvnená novými audiovizuálnymi médiami, akými sú videohry alebo virtuálna realita. Tie svojou interaktívnou alebo imerzívnou povahou mladých ľudí často lákajú viac než kinematografia v jej klasickej podobe,“ vysvetlila dramaturgička Debora Pastirčáková. 
(15:50, red.) 
Diskusia
Pridať komentár