Košický kraj ukončil prvú etapu opravy cesty medzi Herľanmi a Banským

956x
19. September 2023
Košický samosprávny kraj úspešne ukončil prvú etapu rekonštrukcie cesty medzi Herľanmi a Banským
(Zdroj: FB KSK) 

Košický samosprávny kraj (KSK) úspešne ukončil prvú etapu rekonštrukcie cesty medzi Herľanmi v okrese Košice-okolie a Banským v okrese Vranov nad Topľou. Ide o šesťkilometrový úsek cesty II/576.

Ako informoval KSK, v rámci projektu bol postavený nový most cez horský potok pred Herľanmi, a tiež sa zrekonštruovalo 13 priepustov.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
„Celkovo bolo položených 14 500 ton asfaltu a osadených 3,7 km zvodidiel. Aj napriek zdĺhavej ceste a administratívnym obštrukciám pri verejnom obstarávaní sa nám podarilo rekonštrukciu tejto dôležitej cesty a mostu dotiahnuť do úspešného konca. Ďakujem všetkým východniarom za trpezlivosť a ohľaduplnosť pri tejto náročnej rekonštrukcii,“ priblížil predseda KSK Rastislav Trnka.
 
Momentálne je realizovaná druhá etapa rekonštrukcie cesty II/576, a to medzi obcami Herľany, Bidovce a Bohdanovce. Hotová by mala byť na jeseň.
 
(Zdroj: FB KSK)  

Rekonštrukcia začala za čiastočnej uzávery na jeseň v roku 2022. „Zhotoviteľ stavebných prác začal rekonštrukciou priepustov a lokálnymi výmenami podložia na ceste II/576. Na priepustoch sa vybudovali vtokové jamy a upravili betónové čelá. Pre stavbu nového mosta došlo na jar k úplnej uzávere úseku a doprava bola presmerovaná na cestu I/19 a I/79," informuje samosprávny kraj.

Doplnil tiež, že k prácam patrila aj výstavba autobusovej zastávky s nástupišťom v Herľanoch, spolu s priechodom pre chodcov a osvetlením. Okrem toho bola osadená aj meteorologická stanica a vykonané boli terénne úpravy.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
„Realizácia projektu "ID R 002 II/576 Bohdanovce – Herľany – I. etapa" bola financovaná z eurofondov v hodnote takmer štyri milióny eur. Zhotoviteľom prác bola firma COLAS Slovakia," uvádza KSK.

Samospráva pripustila, že termín prác sa predĺžil z 210 na 250 dní. „V priebehu rekonštrukcie bolo nevyhnutné navyše zrealizovať na vybraných úsekoch kompletnú rekonštrukciu telesa cesty. Zároveň bolo potrebné nad rámec pôvodného projektu zrealizovať hĺbkové drenáže na 700 metrov cesty s dláždenou priekopou," píše KSK. Dopĺňa, že boli rozšírené polomery zákrut, a to z dôvodu zvýšenia bezpečnosti a plynulosti.

(15:20, red.)
Diskusia
Pridať komentár