Košičania budú rozhodovať o podobe parku za Sladovňou

1521x
20. September 2023
Obyvatelia Košíc môžu rozhodnúť o tom, akú podobu bude mať park za Sladovňou
 
(Zdroj: FB Mesto Košice) 
 
Obyvatelia Košíc, ale aj iní môžu rozhodnúť o tom, akú podobu bude mať Park za Sladovňou. Na svojej webstránke o tom informuje mesto Košice. Svoj názor môžu vyjadriť do 8. októbra prostredníctvom online formulára.
 
Ten je dostupný na https://form.typeform.com/to/QWPC2s8V, prípadne sa naň ľudia môžu dostať po kliknutí na odkaz na niektorom z komunikačných kanálov mesta.
 
„V dotazníku sa až do nedele 8. októbra môžu obyvatelia vyjadriť k tomu, ako by mal park podľa nich vyzerať, akú by mal mať funkciu, čo by sa v ňom malo nachádzať. Na výber je napríklad zeleň, lavičky, komunitné záhrady, ihriská, priestor na beh, detské ihriská, výbeh pre psov, komerčné prevádzky. Z možnej ponuky služieb si môžu vybrať napríklad toalety, pitnú vodu, wifi, požičovňu kolobežiek, bicyklov, kaviareň, priestor na grilovanie a iné,“ priblížil vedúci oddelenia strategického rozvoja a zástupca riaditeľa magistrátu mesta Richard Dlhý.
 
(Zdroj: FB Mesto Košice)  

Správu bývalého evanjelického cintorína, ktorý pomohli revitalizovať aj dobrovoľníci, mesto prevzalo v roku 2019. „Vďaka viacerým dobrovoľným brigádam organizovaných mestom sa tam zrevitalizoval verejný priestor. Do spaľovne bolo odvezených vyše 3,5 tony komunálneho odpadu a do envirocentra takmer 5 ton betónov a iného stavebného odpadu. Okrem toho bolo odtiaľ vyvezených vyše 20 ton bioodpadu a dobudovala sa aj chýbajúca časť chodníka s napojením na mestskú časť Západ," uviedlo mesto.
 
Upravili povrch existujúcich chodníkov, obnovili i verejné osvetlenie a celú lokalitu mesto skrášlilo. Na sklonku zimy v ňom tiež vysadilo 140 stromov, v rámci náhradnej výsadby za stromy vyrúbané na Slaneckej ceste. „V súčasnosti oddelenie strategického rozvoja magistrátu mesta Košice pripravuje zadanie pre spracovanie projektovej dokumentácie na príslušnom území, pričom do tohto procesu chcú zapojiť aj verejnosť," uviedlo mesto.
 
(Zdroj: FB Mesto Košice)  

Projektovú dokumentáciu chce mesto spracovať do konca tohto roka. Cieľom projektu Park za Sladovňou je vytvorenie jedného z najväčších košických parkov, a zároveň oddychovej zóny pre obyvateľstvo.
 
„Budúci park má vzniknúť na mieste existujúceho zeleného pásu, ktorý je dnes ohraničený Žriedlovou, Toryskou a Husárskou ulicou," uvádza mesto. Doplnilo, že park aj zrevitalizovaný evanjelický cintorín, ktorý sa v tejto lokalite nachádza, by v budúcnosti mali prepojiť mestské časti Západ a Staré Mesto.
 
Investícia by mala byť vo výške niekoľkých miliónov eur. Mesto ju chce financovať z eurofondového projektu Slovensko. Ak nenastanú komplikácie, stavebné práce by sa mohli začať v roku 2024 a prví návštevníci by mohli park navštíviť o rok neskôr.
(11:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár