V nedeľu štartuje v Košiciach stý ročník Medzinárodného maratónu mieru

1404x
27. September 2023
Prípravy na Medzinárodný maratón mieru v Košiciach vrcholia
(Zdroj: kosicemarathon.com) 
 
V priestoroch Kasárne/Kulturpark sa v utorok 26. septembra uskutočnila posledná zo série tlačových konferencií k aktuálnym témam jubilejného ročníka najstaršieho európskeho maratónu a najväčšieho atletického podujatia na Slovensku.
 
Na jubilejnom 100. ročníku Kosice Peace Marathon - Medzinárodný maratón mieru Košice sa predstaví aj viacero elitných vytrvalcov, ktorých osobné maximá naznačujú možný útok na traťový rekord.  
 
Svojej maratónskej premiéry sa dočká aj bývalý slovenský reprezentant v chôdzi Matej Tóth. O svojej účasti v Košiciach sa rozhodol už na jar. Pôvodne chcel štartovať v polmaratóne ako pred ôsmimi rokmi, no potom sa dozvedel, že už je vypredaný.

Súčasťou nezameniteľnej maratónskej atmosféry v uliciach je aj hudobný maratón. Jedinečnú maratónsku atmosféru bude sprevádzať paleta výbornej hudby, ktorá naplní nielen trať, ale aj celé mesto poriadnou dávkou zábavy a pohody. 
 
 
(Zdroj: kosicemarathon.com)  
 
A aké sú ďalšie zaujímavé čísla spojené s týmto podujatím? 
- Viac ako 5000 metrov zábran a plotov rôznych výšok.
- Dva obrie nadchody nad Hlavnou ulicou, ktoré je potrebné doviezť z Česka a Bratislavy.
- Približne 300 stolov na občerstvenie a do zázemia.
- Zo 750 000 fliaš vody s logom MMM ich zhruba 50 000 putuje priamo do Košíc.
- Okrem toho sa na trati a v zázemí spotrebuje ďalších zhruba 40 000 litrov vody a iontového nápoja.
- Na uspokojenie smädu bežcov sa spotrebuje aj 160 000 papierových pohárov.
- Cieľový servis chystá, okrem iného, zhruba 3 tony jabĺk, 3 tony banánov, 13 000 radlerov, 20 000 proteinových tyčiniek,
temer 20 000 čokoládok.
- Rozbaliť, pripraviť a na krk zavesiť bude treba 17 000 medailí, ktoré vážia spolu približne 2 tony.
- 17 000 bežcov z 59 krajín sveta a očakávaných 80 000 divákov na trati a ďalších viac ako 200 000 pri TV obrazovkách na
Slovensku, v Česku a v zahraničí na webe RTVS.

Polícia upozorňuje, že v nedeľu 1. októbra čase od 8:00 musia motoristi počítať s obmedzeniami a regulovaním cestnej premávky na celej trase Medzinárodného maratónu mieru (MMM) a napojení komunikácie na túto trasu. Obmedzenia v cestnej doprave končia v čase 15:00 do 15:30 priebežne podľa dopravnej situácie. 
 
 
(Zdroj: kosicemarathon.com)

OBCHÁDZKY A PRESMEROVANIA:

Smer Prešov - Centrum a opačne:
• z diaľnice od Prešova sa autom dostanete po odbočenie do Hypermarketu Tesco a mestskej časti Džungľa
• vozidlá prichádzajúce po Palackého a Jantárovej ulici budú odklonené smerom na ulici Protifašistic­kých bojovníkov – Štefánikovu ulicu a na kruhovom objazde odklonené na Masarykovu ulicu, bočnými ulicami sa autom dostanete až na Študentskú ulicu a následne po Hinkovej smer Tesco, Prešov

Smer Južná trieda od Barce:
• z Južnej triedy je umožnený prejazd Jantárovou ulicou až na križovatku s ulicou Palackého. Na tom­to úseku od Palackého ulice nebude umožnená cestná premávka vozidiel smerom na Južnú triedu.
Smer od Železníkov na Rastislavovu
• z Gemerskej ulice budú vozidlá odklonené na Rastislavovu smerom na Juh. Oproti tomuto smeru, od Holubyho ulice, bežia maratónci 
  
 
(Zdroj: kosicemarathon.com)  
 
Smer po Moldavskej ceste do centra: 
• vozidlá odklonia na križovatke Žižkova-Kuzmányho na Žižkovu alebo Kuzmányho ulicu.

Smer Podhradová cez Vodárenskú:
• Vodárenská ulica je dočasným dopr. značením jednosmerná od Hlinkovej ulice v smere na Podhradovú (v opačnom smere bežia maratónci). Sťažený je prejazd križovatkou Kostolianska cesta – Cesta pod Hradovou (len podľa pokynov polície).
Smer z Terasy ku amfiteátru (Festivalové námestie)
• premávka vedená cez Festivalové námestie do centra na Kuzmányho ulicu. Po Kuzmányho ulici až ku križovatke Štúrova – Moldavská – Žižkova.

Smer sídlisko Podhradová, Margecany, Spišská Nová Ves:
• z Terasy (Trieda SNP) pred vjazdom na Festivalové námestie je umožnený prejazd na Watsonovu ulicu do protismeru. Watsonova ulica je rozdelená dopravnými kužeľmi. Jazdné pruhy smerom ku Ko­menského ulici sú vyhradené pre bežcov. Na opačnej strane bude obojsmerná premávka po Hurbanovu ulicu. Odbočením na Ulicu F. Urbánka sa s vozidlom dostanete z mesta do Čermeľa, na Pod­hradovú a na smer Margecany, Spišská Nová Ves.

Smer Kysak:
- premávka presmerovaná na Kostolianskej ceste cez železničné priecestie do Ťahanoviec na Magnezi­társku ulicu. Po tejto trase cez Magnezitársku sa dostanete z mesta na smer Kysak a do ZOO Kavečany od­bočením na účelovú cestnú komunikáciu podľa dočasnej dopravnej značky cca 2 km za kameňolomom.

Smer od železničnej stanice:
• len po Svätoplukovej ulici. Pri vjazde na Štefánikovu ulicu je obmedzenie len pre MHD.  
(10:20, red.) 
Diskusia
Pridať komentár