Košická župa by chcela vybudovať viac ako 600 kilometrov nových cyklotrás

1338x
28. September 2023
Košický samosprávny kraj spracoval Stratégiu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky
(Zdroj: FB KSK) 
 
Košický samosprávny kraj (KSK) by chcel by vybudovať 619 kilometrov nových cyklotrás. Ako uviedla krajská samospráva, stratégia zmapovala jestvujúce trasy a navrhla aj nové.
 
Vyplýva z nej, že v budúcnosti by malo byť v kraji viac ako 850 km cyklotrás, no v súčastnosti jestvuje len čosi vyše 230 km. Sieť cyklotrás chce KSK rozšíriť nielen výstavbou nových, ale aj modernizáciou a rekonštrukciou ciest s nízkou intenzitou dopravy, ale aj účelových komunikácií na hrádzach a spevnených lesných a poľných cestách.
 
„S pasportizáciou cykloturistických trás sme začali v roku 2021, a to z dôvodu, že presné dáta o stave cyklotrás v Košickom kraji dovtedy chýbali. V rámci tohto strategického dokumentu sme komplexne zmapovali existujúcu cykloturistickú sieť v našom kraji a identifikovali aj problémy na cyklotrasách,“ vysvetľuje predseda KSK Rastislav Trnka.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
Doplnil, že podľa výsledkov je v kraji len 51 cykloturistických trás zjazdných v celom rozsahu. Ide o necelú polovicu celej siete.* „Až na 15 percentách cyklotrás chýba cykloturistické značenie alebo sú úplne neprejazdné. Aj na základe týchto dát sme stanovili priority pre budovanie novej cyklistickej infraštruktúry,“ uviedol Trnka.
 
Kraj by chcel vybudovať niekoľko úsekov cyklotrás, ktoré by patrili k medzinárodnému koridoru EuroVelo 11. Malo by ísť o úseky pri Družstevnej pri Hornáde, Nižnej Myšli, Ždani, taktiež úsek medzi Trsteným pri Hornáde a Čaňou, Družstevnou pri Hornáde a Budimírom a aj pri Obišovciach.* „V rámci Zemplínskej vetvy kraj pracuje na výstavbe cyklotrasy medzi obcami Zalužice a Lúčky, ako aj cyklotrasách v obciach Kaluža, Klokočov a Vinné,“ vymenúva KSK. 
 
 
Župa tiež poznamenala, že projekty spomaľuje nadmerná administratíva, a to i napriek jej úsiliu o rozvoj cyklistickej infraštruktúry.
 
„Na to, aby sme získali stavebné povolenie je často potrebný súhlas štátnych orgánov, a to je kameňom úrazu. Len Slovenskému pozemkovému fondu sme od roku 2021 adresovali tri žiadosti na výstavbu novej cyklistickej infraštruktúry, pričom dve z toho sa týkajú nášho medzinárodného záväzku v rámci EuroVelo 11. Hoci zákonom stanovené lehoty už dávno uplynuli, ani na jednu z nich sme doposiaľ nedostali vyjadrenie. Bez tohto stavať nemôžeme. Pre porovnanie, v Margecanoch, kde sme stavali časť cyklochodníka a lávku pre cyklistov, no nebolo tam potrebné vyjadrenie SPF, sú už práce hotové a aktuálne sme v kolaudačnom konaní,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
Spomenul i príklad cyklotrasy v Družstevnej pri Hornáde, kde kraj podal na Slovenský pozemkový fond dve žiadosti o stanovisko k stavbe, no odpoveď nedostal ani jednu.
 
„Je tu veľa štátnych podnikov, ktoré sa správajú ako štát v štáte a opomínajú verejnoprospešný účel. Od novej vlády, ktorá vzíde z nadchádzajúcich volieb, budeme požadovať, aby jednoznačne ustanovila verejnoprospešné stavby priamo v zákone. Vďaka tomu by už žiadny úradník nemohol spochybňovať požiadavky vyšších územných celkov, ale aj obcí a miest, na budovanie cyklotrás. Túto infraštruktúru od nás požadujú nielen občania, ale aj investori, napríklad Volvo. Je to ekologická doprava, ktorá znižuje intenzitu dopravy na cestách a tým aj náklady na ich údržbu,“ uzavrel Trnka.
(9:30, red.)  
Diskusia
Pridať komentár