Prešovský kraj bude mať 19 poslancov. Bardejov bude v parlamente zastupovať Martin Šmilňák

2428x
02. Október 2023
V Prešovskom kraji Smer nedominoval iba v Kežmarku a Levoči. Do parlamentu posiela župa 19 poslancov
Obyvatelia mesta Bardejov volili najviac Smer, Hlas, KDH a PS. (Zdroj: aktuality.sk) 
 
Smer a KDH budú mať po štyroch, Hlas a OĽANO po troch, SaS a SNS po dvoch a PS jedného poslanca z Prešovského samosprávneho kraja. 
  
Strana Smer-SD dominovala sobotným predčasným parlamentným voľbám v Prešovskom kraji. Od voličov získala podľa priebežných neoficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom SR 22,04 percenta hlasov, čo je o 0,9 percenta menej ako celoslovenský výsledok strany.

Vyplýva to zo spočítania volebných zápisníc z 1006 z celkovo 1007 volebných okrskov v kraji, čo predstavuje 99,9 percenta. Smer-SD dominoval v ôsmich z deviatich územných obvodov kraja. Iba v územnom obvode Kežmarok ho predbehla koalícia OĽaNO a priatelia, KÚ a Za ľudí.   
 
 Po siedmych rokoch bude mať v Národnej rade Slovenskej republiky znova svoje zastúpenie aj okres a mesto Bardejov. Na fotografii (vľavo) s komunitným pracovníkom obce Veľká Lomnica Milanom Polhošom (Zdroj: FB) 
  
V rámci 13-tich okresov predbehlo stranu Roberta Fica už len Kresťanskodemokratické hnutie v okrese Levoča, odkiaľ pochádza líder KDH a prešovský župan Milan Majerský. Na druhom mieste v Prešovskom kraji sa umiestnil Hlas-SD so 16,16 percenta, tretia skončila koalícia OĽaNO a priatelia, KÚ a Za ľudí so 14,78 percenta. Nasleduje KDH so ziskom 14,07 percenta. Strana Progresívne Slovensko (PS) získala 10,83 percenta a Slovenská národná strana (SNS) 5,73 percenta.
 

Strana Sloboda a solidarita (SaS) by sa podľa výsledkov v Prešovskom kraji do parlamentu nedostala, získala len 4,1 percenta. Predbehla ju aj Republika s 5,22-percentným ziskom. Ostatné strany získali menej ako tri percentá hlasov voličov v Prešovskom kraji.

V meste Bardejov volili ľudia najviac Smer (22,94 %), Hlas (17,08 %), KDH (15,38 %), PS (12,71 %), OĽANO (11,07 %) a SNS (5,16 %). Čo sa týka okresu Bardejov, tu bol už súboj Hlasu a KDH takmer vyrovnaný. Najviac hlasov získal znova Smer (22,7 %), Hlas (17,71 %), KDH (17,17 %), OĽANO (14,15 %), PS (8,81 %), a SNS (5,09 %).  
 
Čo sa týka okresu Bardejov, tu bol už súboj Hlasu (17,71 %) a KDH (17,17 %) takmer vyrovnaný. (Zdroj: archív)
  
V 150-člennom parlamente bude mať Prešovský kraj dohromady 19 poslancov. Smer a KDH budú mať po štyroch, Hlas a OĽANO po troch, SaS a SNS po dvoch a PS jedného poslanca z Prešovského samosprávneho kraja.

Po siedmich rokoch bude mať v Národnej rade Slovenskej republiky znova svoje zastúpenie aj okres a mesto Bardejov. Za KDH sa do parlamentu z deviateho miesta kandidátky prebojoval dlhoročný poslanec mestského zastupiteľstva v Bardejove, riaditeľ cirkevnej školy a odborník na školstvo, 49-ročný Martin Šmilnák so ziskom 11 170 hlasov.

Do parlamentu sa dostali aj jeho stranícky kolegovia predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský a bývalá primátorka Prešova Andrea Turčanová. 
(9:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár