Most pri Stretave je otvorený a prejazdný pre verejnosť

1231x
03. Október 2023
To, na čo Zemplínčania tak veľmi čakali sa dnes stalo oficiálnou realitou
(Zdroj: FB KSK) 
 
Rekonštrukcia si vyžiadala aj osadenie mostného provizória, ktoré umožnilo prejazd v danom úseku a pomohlo zachovať dopravu medzi Michalovcami a Veľkými Kapušanmi.
 
Dlho očakávaná rekonštrukcia mosta M4356 cez potok Čierna Voda za obcou Stretava je úspešne ukončená. Tento mostný objekt bol súčasťou veľkej rekonštrukcie cesty II/555 Michalovce - Veľké Kapušany - Kráľovský Chlmec, financovanej z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
 
„Most z roku 1964 bol od januára 2021 v havarijnom stave. Spočiatku sa rátalo s rekonštrukciou 15 nosníkov z celkového počtu 30. Po začatí stavebných prác však bolo zistené, že výmena najviac poškodených nosníkov nebude postačujúca, pretože poškodené boli všetky nosník,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
Župa preto projekt prepracovala, následne zhotoviteľ odstránil celú nosnú konštrukciu a ponad vodný kanál, vedľa poškodeného mosta, bolo osadené dočasné premostenie. Dnes je už most v plnej prevádzke a bezpečný pre všetkých účastníkov cestnej premávky,“ dodal Trnka.
 
Pôvodné nosníky typu Vloššák boli nahradené predpätnými tyčovými prefabrikátmi a na novej nosnej konštrukcii je vybudovaná nová izolácia a odvodnenie. Rovnako tak aj nová asfaltobetónová vozovka, rímsy, nový chodník, obrubníky a oceľové zábradlia so zvodidlami. Zachovaná časť spodnej stavby bola sanovaná. V záverečnej fáze rekonštrukcie boli zrealizované aj terénne úpravy brehu a okolia mosta. Aby nedošlo k zatekaniu vody za krídla opôr, terén je spevnený dlažbou a upravená je aj cesta pred a za mostom.
 
Poškodený most M4356 cez potok Čierna voda pri obci Stretava župa uzavrela pre vozidlá nad 3,5 tony koncom mája 2021. Kamióny odvtedy využívali obchádzkovú trasu cez obce Trhovište a Oborín. V októbri stavbári osadili cez potok náhradné mostné provizórium a jazdiť po ňom mohli vozidlá s hmotnosťou do 35 ton s obmedzenou maximálnou rýchlosťou 30 km za hodinu. Premávka bola po premostení, o dĺžke 37 metrov a šírke viac ako 5 metrov, vedená striedavo a riadila ju svetelná signalizácia.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
V roku 2022 došlo k dramatickému nárastu cien stavebných materiálov, v dôsledku čoho zhotoviteľ nebol schopný dokončiť stavbu za pôvodne zazmluvnené ceny. Búracie práce preto boli prerušené a stavba pozastavená. Keďže šlo o projekt financovaný z eurofondov, všetky zmeny na projekte podliehajú súhlasu riadiaceho orgánu, ktorého schválenie zmien trvá neúmerne dlho. Výstavba mosta sa tak navýšila o 647 000 eur, než bola pôvodne zazmluvnená cena.
 
Projekt rekonštrukcie takmer 9-kilometrového úseku cesty II/555, spolu s mostom, si tak vyžiadal viac ako 4 562 000 eur z toho samotná rekonštrukcia mosta predstavuje sumu 1 208 312 eur.
(10:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár