VIDEO | Na benefícii bardejovskej nemocnice vydražili obrazy za viac ako 10-tisíc eur

1644x
03. Október 2023
Na benefičnej aukcii v Nemocnici svätého Jakuba vydražili 35 obrazov za viac ako 10-tisíc eur
 
V bardejovskej Nemocnici s poliklinikou Svätého Jakuba sa konal jubilejný, už desiaty ročník benefičnej aukcie výtvarného umenia.
 
Tento rok pripravila aukčná spoločnosť DARTE do dražby 50 výtvarných diel, z ktorých sa nakoniec podarilo vydražiť 35 v hodnote 14 250 eur.
 
„Kedysi sme sa snažili spojiť umenie s benefíciou a medicínou. Ide o štandardnú aukciu pod kontrolou ministerstva financií a máme tu zastúpených rôznych autorov. Od slovenských východniarov až po svetových autorov ako Andy Warhol, Pablo Picasso či Salvadora Dálího,“ povedal riaditeľ nemocnice Marián Petko.  
 
 (Zdroj: MH)
 
Celkový výťažok vrátane sponzorských peňazí predstavoval sumu 10 495 eur a pôjde na zakúpenie zdravotníckej techniky pre Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny NsP Sv. Jakuba v Bardejove. Konkrétne na kúpu ohrievača krvi a infúznych roztokov Hotline a pneumatického ohrievača pacientov Mistral Air 1200 pre pacientov v anestézii  a závažných život ohrozujúcich stavoch na zníženie komplikácií a rýchlejšie zotavenie.
 
„S výtvarným umením na Slovensku je to ako vo svete. Je to jedna z najžiadanejších komodít a jej návratnosť je veľmi rýchla. Takže tým, čo chcú umenie kupovať investične, sa to oplatí a navyše ich peniaze sa im aj páčia,“ dodal majiteľ aukčnej spoločnosti Darte, Jaroslav Krajňák.
 
Tradičnú akciu v Spoločenskej miestnosti nemocnice, ktorú moderoval Juraj Bochňa, spríjemnila kvalitná káva s prezentáciou baristického majstra Filipa Tudora z Prešova a predaj šperkov bardejovskej obchodnej siete zlatníctiev Lion.
(15:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár