Poľsko obnovilo kontroly na slovenských hraniciach, Slovensko obnoví kontroly na hraniciach s Maďarskom

1719x
04. Október 2023
Poľsko dočasne obnovilo kontroly na hraniciach so Slovenskom. Vláda schválila obnovenie kontrol na hranici s Maďarskom
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB) 
 
Poľsko-slovenskú hranicu možno od polnoci stredy 4. októbra prejsť len 8 cestnými priechodmi. Na vnútornej hranici Slovenska s Maďarskom sa od štvrtka 5. októbra rovnako dočasne obnovia kontroly.          
 
Kontrola sa bude vykonávať len na vstupe do Poľska, pričom hranice možno prekračovať len na určených miestach a s dokladmi - občianskym preukazom alebo pasom. Upozornila na to poľská pohraničná stráž (SG). Kontroly Poľsko zaviedlo v súlade s pravidlami schengenského priestoru zatiaľ na desať dní.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB)  
 
Podľa poľskej vlády je vysoká pravdepodobnosť, že ich predĺžia. Hranice možno prekročiť na ôsmich cestných hraničných priechodoch: Radoszyce - Palota Barwinek - Vyšný Komárnik Muszynka - Kurov Piwniczna-Zdrój - Mníšek nad Popradom Jurgów - Podspády Chyžné - Trstená Korbielów - Oravská Polhora Zwardoň - Skalité a na troch železničných priechodoch: Lupków - Palota/Medzilaborce Muszyna - Plaveč Zwardoń - Skalité. 
 
Ďalších 11 hraničných priechodov je podľa slovenského rezortu diplomacie určených len pre peších. SG zároveň upozornila, že nimi môžu prechádzať výlučne občania EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), ich manželskí partneri a deti: Oženna - Nižná Polianka Konieczna - Becherov Leluchów - Čirč Niedzica - Lysá nad Dunajcom Łysa Polana - Tatranská Javorina Chochołów - Suchá Hora Winiarczykówka - Bobrov Ujsoły - Novoť Bór - Oščadnica/Vreščovka Zwardoń - Mýto Jaworzynka - Čierne-Skalité.
 
 
Prekračovanie hranice na turistických priechodoch, napríklad horských v Tatrách, nebude povolené a bude sa považovať za nelegálne prekročenie hranice, oznámila tiež poľská pohraničná stráž podľa agentúry PAP.
 
Slovensko od štvrtka 5. októbra obnoví kontroly na vnútornej hranici s Maďarskom. Kontroly by mali trvať do 14. októbra, vyplýva z materiálu, ktorý na dnešnom rokovaní schválila Vláda SR.
 
„Podľa § 13 ods. 1 zákona č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov môže vláda Slovenskej republiky nariadením vlády ustanoviť, že sa dočasne obnovuje kontrola hraníc na vnútorných hraniciach, a to v rozsahu a spôsobom, ktorý zodpovedá danej situácii," uvádza sa v predloženom materiáli. Obnovu kontrol vláda zdôvodnila ohrozením verejného poriadku a vnútornej bezpečnosti, z dôvodu rastúcej nelegálnej migrácie.
(13:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár