Košická Kalvária prejde obnovou

1171x
04. Október 2023
Známa lokalita v mestskej časti Košice - Sever, ktorou každý deň prechádzajú stovky domácich, ale aj turistov, prejde obnovou
(Zdroj: FB Mesto Košice) 
 
Na revitalizácii a rekonštrukcii košickej kalvárie sa v utorok 3. októbra podpisom memoranda o spolupráci dohodli primátor mesta Košice Jaro Polaček, starosta Mestskej časti Košice - Sever František Ténai, farár a dekan Rímskokatolíckej farnosti sv. Alžbety Allan Tomáš a provinciálny ekonóm Saleziánov don Bosca na Slovensku Andrej Kňaze.
 
Obnovou košickej kalvárie dôjde predovšetkým ku komplexnej rekonštrukcii 16 kaplniek so zachovaním architektonických a umelecko-historických pamiatkových hodnôt. Pätnásť z nich spravuje Rímskokatolícka farnosť sv. Alžbety Uhorskej, šestnástu majú v správe Saleziáni don Bosca.
 
(Zdroj: FB Mesto Košice)  
 
Súčasťou revitalizácie bude aj úprava parkovej zelene. Oprava pútnického farského kostola Sedembolestnej Panny Márie zatiaľ nie je v pláne. Dôležité pre úspešnú spoluprácu je preto mať jasné vlastnícke vzťahy. Časť pozemkov v tejto lokalite vlastní mesto, časť cirkev, niektoré kaplnky cirkev, iné vlastnia súkromné osoby.
 
(Zdroj: FB Mesto Košice)  
 
Na projekte sa preto bude podieľať samospráva, arcibiskupský úrad aj tamojšia farnosť, ktorá spravuje časť kaplniek. Na rekonštrukciu kalvárie majú mesto Košice aj partneri v pláne získať financie z externých a európskych zdrojov. Košická kalvária je od roku 1963 národnou kultúrnou pamiatkou, významným pútnickým miestom a miestom, na ktorom sa stretávajú veriaci počas bohoslužieb či pobožností krížovej cesty.
 
(Zdroj: FB Mesto Košice)  
 
Časť kalvárie bola kedysi cintorínom, mnohé kaplnky sú zároveň hrobkami. Zároveň sú obľúbeným miestom pokojného oddychu mnohých Košičanov aj turistov. Z tohto dôvodu sa plánuje citlivá obnova tejto lokality, ktorá nebude dbať len na historické súvislosti, ale aj na pietnu hodnotu tohto miesta.
(14:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár