Vo Veľkom Šariši sa bude variť, jesť i pomáhať

1393x
06. Október 2023
Hodnotiť jedlá bude svetovo uznávaný kuchár Martin Záhumenský
 
Už túto sobotu 7.10.2023 bude vo Veľkom Šariši tradičné podujatie gastrofest. Tentoraz pôjde o súťažné podujatie pod názvom Šariska mutefka.
 
Podujatie organizuje Mesto Veľký Šariš v spolupráci s miestnou organizáciou Jednoty dôchodcov vo Veľkom Šariši. Podujatie má benefičný charakter. Uvarené jedlo sa bude predávať za dobrovoľný príspevok, ktorý poputuje rodinám v núdzi vo Veľkom Šariši.
 
“V našom meste je niekoľko rodín, ktoré sú v núdzi a potrebujú i zaslúžia si pomoc. Výťažok z podujatia sa venuje mamičke, samoživiteľke rodiny i invalidnému seniorovi z Veľkého Šariša,” uviedla vedúca sociálneho oddelenia na Mestskom úrade vo Veľkom Šariši Janka Scepaniková.
 
Zachovávanie tradícií
 
Podujatie už nemá všeobecný názov, ale pomenovali ho Šariska mutefka.
 
“Hľadali sme naše šarišské slovo. Mutefka je habarka a nechýbala a myslíme si, že ani nechýba v žiadnej domácnosti. Je to slovo, ktoré sa už tak bežne nepoužíva a my si našich predkov vážime a chceme, aby sa šariština zachovala aj pre ďalšie generácie,” uviedla Sylvia Hetmánková, prednostka Mestského úradu vo Veľkom Šariši, ktorá názov vymyslela.
 
 
Návštevníci budú môcť ochutnať jedlá ako boršč, fazuľovicu, držkovú polievku, kapustnicu, bezlepkový hovädzí guláš, plnenú papriku, mačanku, gomboce, šišky, rôzne druhy koláčov a zaujímavosťou bude aj stredoveká kuchyňa.
 
Kuchár, ktorého učil Gordon Ramsay
 
V porote, ktorá bude degustovať jedlá bude primátor mesta Veľký Šariš Viliam Kall, aktivista Peter Holakovský a svetoznámy kuchár Martin Záhumenský, ktorý sa učil variť pri úspešnom Gordonovi Ramsay.
 
Okrem toho, že bude hodnotiť odborná porota, tak budú hodnotiť všetci dospelí návštevníci podujatia.
 
“Každý dostane pri vstupe pásku na ruku, aby sme vedeli, kto už dostal hlasovací lístok, a dostane hlasovací ústrižok, ktorý vhodí do urny tímu, ktorého jedlo mu najviac chutilo,” uviedla Veronika Lazoríková z Referátu kultúry športu a mládeže na Mestskom úrade vo Veľkom Šariši.
 
 
Sprievodnou akciou podujatia je výstava veteránov z Vetenán Šariš klubu. Do dobrej nálady bude hrať kapela Toreska. Pripravené budú aj atrakcie pre deti ako maľovanie na tvár, skákacie atrakcie, či animátori.
 
Podpora lokálnych sponzorov
 
Hlavným sponzorom podujatia je COOP Jednota. “Toto podujatie by nevzniklo vďaka sponzorom, ktorí nám darovali potraviny- napríklad pán Marián Macko nám dal pre našich kuchárov zemiaky, Pekáreň Šariš nás podporila chlebom, firma Peritech nám darovala ekoservítky pre každé družstvo. Norma - potreby pre domácnosť nám darovala cenu pre výhercu. Avšak najväčším našim sponzorom je COOP Jednota, z ktorých potravín budú jedlá varené za čo veľmi ďakujeme.” uviedla Jana Jačišinová, vedúca oddelenia cestovného ruchu, kultúry a prezentácie mesta.
 
Do tomboly prispeli - Lekáreň pri Pivovare, Cafeteria a autodiely Pitstop, zabavka.sk, Sergio, Taverna pod hradom, manželia Riškoví, Pizzeria Šariš, Pivovar Šariš, Lucia Scepanikova, Lusaro Zeus, pán Gajdoš i Agrokombinát.
 
Ceny pre víťazov darovali Norma, Italiamo Distribution a gazdovia.sk. Tombolu si budú môcť návštevníci zakúpiť za jedno euro.
(19:04, red)
Diskusia
Pridať komentár