Poľské dni v Prešove prinesú počas októbra rôznorodý program

1048x
09. Október 2023
Október je v meste Prešov a na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove už tradične spojený s Poľskými dňami
 
Program tohtoročných Poľských dní na Prešovskej univerzite. (Zdroj: UNIPO) 
 
Tohtoročný program s koncertmi, filmami, výstavami, prednáškami a tvorivými dielňami, oficiálne otvorí koncert v Parku kultúry a oddychu Čierny orol, ktorý sa uskutoční v stredu 18. októbra. Niektoré pilotné podujatia sa však konajú už v tomto týždni od 9. do 13. októbra.

Ako informovala hovorkyňa PU v Prešove Anna Polačková, Poľské dni organizuje Inštitút stredoeurópskych štúdií FF PU v spolupráci s Poľským inštitútom v Bratislave a mestom Prešov. Cieľom podujatia je šíriť a prehlbovať povedomie o Poľsku, jeho jazyku, kultúre, umení, histórii, spoločnosti či politike.

„Za zrodom myšlienky tohto podujatia stojí Inštitút stredoeurópskych štúdií, kde možno študovať poľský jazyk a kultúru v rámci programu stredoeurópske štúdiá. Výučba poľského jazyka má v Prešove dlhoročnú tradíciu. Lektorát poľského jazyka bol v Prešove otvorený v akademickom roku 1969/1970, pričom ide o druhý najstarší lektorát uvedeného jazyka na Slovensku,“ ozrejmila riaditeľka Inštitút stredoeurópskych štúdií FF PU Marta Vojteková.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: UNIPO) 

Stálou súčasťou programu Poľských dní sú akcie realizované na pôde Filozofickej fakulty. Výučbu študentov v oblasti literárnej vedy, translatológie, respektíve umenovedy obohatia prednášky Jána Gavuru, Vladislava Grešlíka a Veľvyslanectva Poľskej republiky v Bratislave. Ponuku doplní prekladateľský aj výtvarno-literárny workshop a takisto autorská prezentácia cestopisnej knihy Andrzeja Stasiuka Cestou do Babadagu.

Uskutoční sa aj stretnutie s Agnieszkou Tambor spojené s premietaním filmu poľského režiséra Marcina Wronu Démon. „Dramaturgiu tohtoročných Poľských dní spestrí aj ponuka filmového festivalu Pocity 2023 a medzinárodného filmového festivalu Febiofest. Podobne aj výstavy z výtvarných diel Jerzyho Nowosielského a Rafała Pacześniaka,“ priblížil Marek Mitka z Inštitútu stredoeurópskych štúdií FF PU. O hudobný vklad na Poľských dňoch sa tento rok postarajú napríklad klaviristi Anton Kónya a Eduard Lenner.

Program Poľských dní bude prebiehať počas celého októbra na rôznych miestach v Prešove. Okrem Filozofickej fakulty PU aj v Cinemax-e Novum, v divadle Viola, v Mestskej galérii Caraffka či v Galérii Átrium.

(13:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár