VIDEO | Bardejovská nemocnica sa zapojila do celoslovenského skríningu rakoviny prsníka

1886x
09. Október 2023
Nemocnica s poliklinikou Svätého Jakuba v Bardejove je súčasťou celonárodného skríningu karcinómu prsníka
 
Skríning, čiže systematické, aktívne, organizované a plošné vyhľadávanie karcinómov prsníka u bezpríznakových žien v najviac rizikovej vekovej kategórii od 50 do 69 rokov na Slovensku odštartoval v roku 2019.
 
Lekárske štúdie dokazujú, že v krajinách s takýmto, dlhodobo prebiehajúcim mamografickým skríningom, klesla úmrtnosť na toto ochorenie až o 30 %.
 
Tento rok sa do skríningového programu zapojilo aj Rádiologické oddelenie Nemocnice s poliklinikou Svätého Jakuba v Bardejove. O tom, čo všetko to obnáša a ako samotný skríning prebieha, nám porozprávala primárka oddelenia Sylvia Vyskočová.
 
„Cieľom skríningu je vyšetriť, čo najvyšší počet žien danej vekovej skupiny. Aby bol úspešný, je potrebné aby sa ho zúčastnilo aspoň 60 - 70% žien populácie. Randomizované štúdie poukazujú, že v krajinách s dlhšie prebiehajúcim skríningom klesla úmrtnosť na toto ochorenie až o tridsať percent,“ hovorí primárka.
 
(Zdroj: AHOJ TV) 

„Pacientky môže na skríningové vyšetrenie prsníkov poslať gynekológ, všeobecný lekár, alebo dostanú pozývací list od ich zdravotnej poisťovne. Môžu sa ale objednať aj osobne v centrálnom príjme RTG oddelenia, telefonicky alebo mailom. Pred samotným vyšetrením pacientka vyplní vstupný dotazník, ktorý slúži na zistenie rizikovosti pacientky, oboznámení sa s rodinnou a osobnou anamnézou," dodáva Silvia Vyskočová.

Potom nasleduje samotné mamografické vyšetrenie, ktoré je úplne bezpečné s minimálnymi radiačnými dávkami na prsníky. Po skenovaní prsníkov nasleduje nezávislé hodnotenie dvomi rádiológmi, špecialistami na mamodiagnostiku. Pri negatívnom výsledku je pacientka do 30 minút oboznámená s výsledkom a doporučená na ďalšie vyšetrenie o dva roky.
 
(Zdroj: AHOJ TV)
 
V prípade nejasného mamografického vyšetrenia s v ten istý deň realizuje aj ultrazvukové sono vyšetrenie. Ak je sono vyšetrenie negatívne, pacientka je oboznámená s výsledkom a ďalšie vyšetrenie sa realizuje o dva roky. V prípade pozitívneho výsledku sa dohodne s pacientom odber tkaniva prsnej žľazy v podozrivom mieste na vylúčenie, či potvrdenie karcinómu.

„Pri negatívnom výsledku histológie sa zvolí individuálne ďalší interval ultrazvukových kontrol. Pri pozitívnom histologickom výsledku, je pacientka oboznámená s ďalším postupom a je odporúčaná na onkologickú ambulanciu, kde je plánovaná na liečbu, ktorej predchádza operačný zákrok," dodáva primárka.
(15:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár