VIDEO | Prešovská R4 odbremenila mesto o takmer 800 kamiónov denne

995x
10. Október 2023
Vodiči ušetria čas i palivo
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Úsek R4 Prešov – severný obchvat, I. etapa je v prevádzke ešte len týždeň, už teraz však možno potvrdiť, že mesto Prešov odbremenila o takmer 800 kamiónov denne.
 
Ukázali to sčítače dopravy. Priemerná denná intenzita dopravy na tomto úseku je v súčasnosti na úrovni približne 5600 vozidiel, z čoho 800 tvoria kamióny a 4800 osobné autá.
 
NDS očakáva, že tieto čísla budú v priebehu ďalších mesiacov rásť, po pripojení druhej etapy predpokladá premávku až na úrovni 15.000 vozidiel denne.
 
Pokojnejší život v Prešove a okolitých obciach nie je jediným benefitom nového úseku. Motoristom podľa dopravnej situácie v meste môže ušetriť aj 10 minút.
 
 
Prirodzene, jazda po rýchlostnej ceste je vždy plynulejšia, čo rovnako šetrí aj pohonné látky a vyznačuje sa vyššou mierou bezpečnosti.
 
Výrazne pozitívna zmena v tomto smere nastala najmä pre vodičov v smere do Sabinova, Lipian či Starej Ľubovne. Motoristi z týchto obcí už nemusia zachádzať do Prešova, ale po odbočení na D1 či už z Košíc alebo Popradu sa dostanú na R4 a tretie najľudnatejšie mesto Slovenska obídu za pár minút.
 
R4 Prešov – severný obchvat, I. etapa v číslach:
 
-- 4,3 km dlhý úsek v plnom profile
-- motoristom ušetrí približne 10 minút
-- predpokladáme intenzitu dopravy v hodnote 15 000 vozidiel/ 24 hodín
-- 155 stavebných objektov
-- 9 mostov
-- tunel Bikoš s dĺžkou 1 150 m
-- križovatka Prešov, sever
 
Zelená strecha na technickej budove
 
Prevádzkovo-technickú budovu pri tuneli Bikoš pokrýva zelená strecha. Predlžuje životnosť budovy a chráni ju pred klimatickými zmenami.
 
 
Z technickej budovy je riadený tunel Bikoš, ktorý je súčasťou prvej etapy severného rýchlostného obchvatu Prešova. Nový ťah R4 pustia do prevádzky už onedlho.
 
Prečo zelená strecha?
 
Povrch technickej budovy pokrýva extenzívna strešná zeleň, ktorá sa vyvíja a regeneruje sama, netreba sa o ňu starať. Rastliny znesú extrémne podmienky striedania tepla, sucha a mrazu.
 
Vďaka svojej odolnosti významne predlžujú životnosť hydroizolácie a chránia budovu práve pred extrémnymi teplotami a klimatickými zmenami. V lete chránia pred teplom, v zime pred chladom.
 
Bikoš: Prvý tunel s LED svietidlami
 
Tunel Bikoš je historicky prvý diaľničný tunel na Slovensku, v ktorom svietime LED svietidlami. Tunel je súčasťou úseku R4 Prešov – severný obchvat, I. etapa, ktorý odovzdáme motoristom do užívania už onedlho.
 
V tuneli Bikoš je celkovo osadených 400 kusov LED svietidiel, pričom intenzita osvetlenia sa reguluje plynule a automaticky.
 
Prečo LED svetlá?
 
Keďže zavádzanie inovatívnych a ekologických riešení je jednou z našich priorít v rámci výstavby a údržby, urobili sme si analýzu, ktorá porovnala výbojkové a LED svietidlá.
 
Komparácia jednoznačne ukázala, že LED svietidlá prinesú úsporu elektrickej energie a teda aj celkovú úsporu prevádzkových nákladov – LED svietidlo má dlhšiu výdrž.
(15:04, NDS) 
Diskusia
Pridať komentár