Prešovská univerzita oslavovala tridsať rokov Slovenskej republiky

1271x
11. Október 2023
Na Prešovskej univerzite oslávili 30. výročie vzniku Slovenskej republiky medzinárodnou konferenciou  
(Zdroj: UNIPO) 
 
Pri príležitosti tretej dekády slovenskej štátnosti zorganizoval Inštitút politológie (IPOL) Filozofickej fakulty (FF) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove medzinárodnú vedeckú konferenciu pod názvom 30 rokov Slovenskej republiky.
 
Podujatie sa za účasti domácich a zahraničných odborníkov uskutočnilo v rámci Prešovských politologických dní. Slovenská hymna slávnostne otvorila plenárne zasadnutie podujatia, ktorým sa Prešovská univerzita pripojila k inštitúciám oslavujúcim výročie vzniku Slovenskej republiky.
 
 (Zdroj: UNIPO)
 
„Vstup samostatného Slovenska do rodiny slobodných a rovných národov bol sprevádzaný nielen radosťou z dosiahnutia zvrchovanosti, ale aj obavami, do akej miery sme pripravení zvládnuť výzvy vo všetkých oblastiach spoločenského života, vrátane ukotvenia na medzinárodnej scéne. Napriek stále pokračujúcim sporom o napĺňaní vízií to bol pozitívny krok a Slovenská republika už tridsať rokov píše svoj úspešný príbeh,“ uviedol vo svojom úvodnom príhovore Vladislav Dudinský z Inštitútu politológie FF PU.
 
Jedným z hlavných referujúcich bol bývalý minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš, ktorého diplomatické pôsobenie bolo bezprostredne prepojené nielen s procesmi konštituovania samostatnej SR, ale aj s jej ukotvovaním v medzinárodnom prostredí.
 
(Zdroj: UNIPO) 
 
„Tridsiate výročie samostatnosti Slovenskej republiky je určite udalosť, ktorú je nevyhnutné si pripomínať. Som veľmi rad, že sa Prešovská univerzita pustila do zorganizovania takéhoto podujatia, o to viac sa teším, že je to za účasti študentov - budúcnosti našej krajiny. Sú to mladí ľudia, ktorí nezažili mnohé dilemy, výzvy a otázky, na ktoré sme my museli hľadať odpovede, a ktoré formovali náš vzťah k Slovenskej republike. O to viac považujem túto konferenciu za prínosnú,“ vyzdvihol Kubiš, ktorý predniesol referát na tému Diplomacia a medzinárodné vzťahy od vzniku samostatnej Slovenskej republiky.
 
 
„Ako študent občianskej náuky považujem podujatie za veľmi obohacujúce. Počas celého dňa som sa zúčastnil rôznych prednášok a dozvedel som sa veľa zaujímavosti o Slovensku,“ povedal Filip Murčinko, študent tretieho ročníka Katedry občianskej náuky IPOL FF PU.Po plenárnom zasadnutí, ktorého sa zúčastnili okrem študentov a odborníkov aj zástupcovia vedenia univerzity, Filozofickej fakulty, mesta Prešov či Prešovského samosprávneho kraja, nasledovalo rokovanie v sekciách.
 
(Zdroj: UNIPO) 
 
Odborníci z rôznych z rôznych univerzít a vedeckých pracovísk z domova i zahraničia diskutovali o štyroch tematických kruhoch : 30 rokov SR, zahraničná politika SR, cezhraničná spolupráca SR a Slovenská republika v kontexte vývoja Európskej únie. V rámci referátov odzneli zaujímavosti napríklad z oblasti histórie, ekonomiky, filozofie, médií, religiozity, politického systému či medzinárodného práva.
 
Slávnostnú atmosféru otvorenia konferencie, ktoré sa uskutočnilo v Univerzitnej knižnici PU, umocnilo aj vystúpenie vysokoškolského komorného orchestra Camerata Academica z Katedry hudby Inštitútu hudobného a výtvarného umenia FF PU pod umeleckým vedením Renáty Kočišovej.
(14:25, red.) 
Diskusia
Pridať komentár