Obnova domova sociálnych služieb v Strážskom pokračuje

1260x
12. Október 2023
Veľká obnova zariadenia Harmónia v Strážskom pokročila
(Zdroj: FB KSK) 
 
O úsporu energií sa postará zateplenie budovy, ale aj výmena zdroja tepla.

Budova župného Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov Harmónia v Strážskom, v ktorej aktuálne žije približne 115 klientov, mení vzhľad. Župa tam približne za rok z vlastných zdrojov zrealizuje rekonštrukciu za viac ako 2,6 milióna eur. Medzi hlavné dôvody obnovy patrí úspora energií, zlepšenie stavu budov, ale aj krajšie a funkčnejšie prostredie pre klientov tohto zariadenia.
 
 (Zdroj: FB KSK)

„Podobne, ako je to v našich domácnostiach, aj my na župe sa snažíme byť dobrými hospodármi, vedie nás k tomu energetická kríza i rast cien energií. Riešením je obnova starých budov, ktoré často vykurujú aj susedov. Obzvlášť citlivá je táto téma pri zaradeniach, ktoré sa stali domov tých najzraniteľnejších východniarov,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
Rekonštrukcia budovy Harmónie v Strážskom bude po novom spĺňať najnovšie štandardy energetickej úspornosti. Postará sa o to zateplenie budovy aj konštrukcie strechy či stropu nad nevykurovaným suterénom, ale aj výmena zdroja tepla. Výsledky úspory v krajskej peňaženke neuvidíme hneď, no z dlhodobého hľadiska budú mať pozitívny vplyv na župný rozpočet,“ doplnil Trnka.
 
(Zdroj: FB KSK)  

Rekonštrukcia zahŕňa aj inštaláciu systému merania a regulácie zdroja tepla, rekonštrukciu rozvodu plynu a súvisiacich zdravotníckych zariadení. Areál sa napojí na systém centrálneho zásobovania teplom v meste Strážske. V pláne je nadradený systém riadenia zdroja tepla, ktorý umožní optimalizáciu jeho prevádzky a samostatné sledovanie spotreby tepla na vykurovanie a spotrebu tepla na prípravu ohriatej vody.

Komplexná obnova počíta aj s vybudovaním elektronického systému hlásenia požiarov a zadymenia priamo v izbách klientov, aj na spoločných chodbách a schodiskách. Pred škodami na majetku či životoch zas ochráni nový bleskozvod. Okrem DSS Harmónia by sa mali obnovy dočkať aj zariadenia sociálnych služieb DSS Lidwina v Strážskom, DSS Subsidium v Rožňave a DSS Idea v Prakovciach.
(9:35, red.) 
Diskusia
Pridať komentár