VIDEO | V Šarišskom múzeu vystavujú známi bardejovskí výtvarníci

1388x
12. Október 2023
Tarasovič, Boža, Šoltés: V Šarišskom múzeu vystavujú známi bardejovskí výtvarníci
 
Vo výstavnej sieni Šarišského múzea na bardejovskom radničnom námestí vystavujú traja známi bardejovskí výtvarníci. Výstava má názov Re Profundis.

Šesťdesiatnici Pavol Tarasovič, Jozef Boža a Ján Šoltés sa poznajú od čias, keď v Bardejove navštevovali Ľudovú školu umenia. Spoločne tvoria a vystavujú už viac ako dvadsať rokov. Na tejto spoločnej výstave s malými výnimkami predstavujú diela, ktoré vytvorili za ostatné dva roky.
 
(Zdroj: MH) 

Šarišské múzeum v Bardejove si tento rok pripomína 120 výročie svojho založenia a Bardejovčania ale aj návštevníci mesta si môžu výstavu Re profundis pozrieť Na Radničnom námestí 13 do konca novembra.
 
„Ja som prišiel s takými bardejovskými motívmi. Ďalej tu ponúkam sériu kávičiek, pozval som Vincenta van Goga, mám aj kávičku pre Milana Rastislava Štefánika či pre Coco Chanel. A možno urobím ešte ďalšie,“ hovorí jeden z trojice výtvarníkov a autorov výstavy Ján Šoltés.
 
(Zdroj: MH) 
 
„Združenie De Profundis vzniklo začiatkom 90-tych rokov a jeho pôvodným členom bol aj Jaro Ondo. Tak sme sa to s Jankom skúsili oživiť a nazvali sme to Re Profundis. Všetko  sú to veci, ktoré ešte neboli vystavované, pričom témy sú úplne rôzne. Abstrakcia, príroda, voľná tvorba či konfiguratívne veci,“ povedal výtvarník Jozef Boža.
 
„S Jankom Šoltésom a Jožom Božom je to už naša tretia spoločná výstava. Je to výber z posledných dvoch rokov a aj keď sa poznáme roky a vieme ako tvoríme, najlepšie na tom je, že keď si všimnete tie sety, nikto nikoho nijako v tvorbe neovplyvnil. Každý z nás si ide po svojom a tvorí ucelene, jasne, duševne a originálne,“ vysvetlil autor Pavol Tarasovič. 
(10:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár