Festival Esencia folklóru Košického kraja ponúkne tradičnú hudbu či tance

1115x
12. Október 2023
V košickej Kunsthalle sa od štvrtka do soboty koná Festival tradičnej ľudovej kultúry pod názvom Esencia folklóru Košického kraja 
(Zdroj: FB KSK) 
 
V programe Klenoty kraja sa na ňom predstaví viac ako 350 detí, súčasťou sú aj školy ľudového tanca, koncerty, súťažná prehliadka či galaprogram. Informoval o tom Košický samosprávny kraj (KSK).
 
Podujatie ponúka folklór i zvyky zo Spiša, Gemera, Abova či Zemplína, ktoré odprezentujú hlavne východniari, nechýbajú však ani zahraniční hostia. Vyvrcholením festivalu bude sobota, keď odštartuje krajská postupová súťaž a prehliadka hudobného folklóru dospelých Vidiečanova Habovka v Divadle Thália ako sprievodný program.
 
 (Zdroj: FB KSK)
 
Bodku za festivalom dá galaprogram Esencia folklóru Košického kraja. Účinkujúcimi budú detské talenty, ktoré absolvovali hudobno-tanečné workshopy a s dospelými folkloristami vytvorili spoločnú choreografiu. „Pre deti chceme vytvárať možnosti a príležitosti na prezentáciu, stretnutia, získavanie nových hudobno-tanečných zručností," uviedol riaditeľ Centra kultúry Košického kraja Michal Kupec.
 
Festival je súčasťou rozvojového systému podpory folklórnych kolektívov - Klenoty kraja, ktorý KSK spustil vlani. Predseda KSK Rastislav Trnka pripomenul, že v kraji vykonáva svoju činnosť viac ako 250 folklórnych kolektívov, z toho detských je približne 50. „Teší ma záujem mladých ľudí o tradičné hodnoty a kultúru, o čom svedčí aj počet prihlásených súborov do nesúťažnej prehliadky," povedal.
(15:05, red.) 
Diskusia
Pridať komentár