Stará Ľubovňa má nový skatepark

972x
13. Október 2023
V Starej Ľubovni sa s podporou Prešovskej župy vybudoval skatepark
(Zdroj: po-kraj.sk) 
 
Postavil sa v turisticky vyhľadávanej lokalite, v blízkosti rieky Poprad a existujúcej cyklotrasy, kde si na svoje prídu skateboradisti, korčuliari, kolobežkári i bmx cyklisti. Externé športovisko s rampami a terénnymi vlnami pre nich pomohol vybudovať Prešovský samosprávny kraj (PSK). Jeho vznik podporil 33-tisícovou dotáciou.
 
Projekt výstavby skateparku v meste Stará Ľubovňa je vo finále. Skatešportovisko umiestnené pri rieke Poprad a cyklotrase je dokončené, pričom si vyžiadalo investíciu vo výške viac 130-tisíc eur. Vybudovanie špeciálne upravenej plochy nielen pre skateboardistov podporila tiež prešovská krajská samospráva. Cez svoj grantový program naň poskytla dotáciu vo výške takmer 33-tisíc eur.
 
(Zdroj: po-kraj.sk)  

Skatepark v Starej Ľubovni má obdĺžnikový pôdorys s rozmermi 50 x 17,5 metra. Skladá sa z dvoch hlavných línií prekážok, ktoré sú ukončené štvrtinovými rampami a tiež z tréningovej plochy pre začiatočníkov na trénovanie rovnováhy a techniky jazdenia.
Športovisko má však i špecifické dráhy, ktoré sa prioritne skladajú z hladkého pevného povrchu, ako je asfalt a betón a taktiež z pevných prekážok, rámp, schodov i výškových úrovní. Jeho súčasťou sú tiež oceľové zábradlia, terénne vlny a klopené zákruty.

Betónová plocha s rozlohou 600 m² má rôzne výškové úrovne a pozostáva z dvoch štvrtinových rámp (tzv. Qquater Pipe) na krajoch. Nechýbajú tu prekážky ako schody, rampy, zábradlie, obrubníky či funboxy. Samozrejmosťou sú terénne úpravy okolia skateparku.
Projektu vybudovania skateparku predchádzalo niekoľko rokov plánovania.
 
(Zdroj: po-kraj.sk)  
 
Napokon sa ho podarilo zrealizovať s finančnou podporou Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky cez program Podpora regionálneho rozvoja (cca 70-tisíc eur). Spolufinancovaním sa na ňom okrem PSK spolupodieľala aj samotná Stará Ľubovňa.

Nový skatepark prispel k vytvoreniu, resp. doplneniu priestoru pre odpočinok a športové vyžitie miestnych obyvateľov a popri lodenici umiestnenej na ľavej strane predstavuje ďalší atraktívny produktu cestovného ruchu. Zároveň je začiatkom budovania novej športovo-oddychovej zóny pri cyklotrase Cesta okolo Tatier.
(16:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár