V Košiciach začali prípravné práce na výstavbu chodníka pre chodcov a cyklistov na Aničke

1073x
19. Október 2023
Začali sa prípravné práce na výstavbu chodníka pre chodcov a cyklistov na Aničke
(Zdroj: FB Mesto Košice) 
 
Pôjde o úsek od rázcestia pri bistre pri Detskom areáli, smerom k tenisovým kurtom až po obslužnú komunikáciu pri Čermeľskom potoku.
 
„Tento 420-metrov dlhý úsek aj v súčasnosti slúži pre nemotorovú rekreačnú dopravu cyklistov a chodcov. Vzhľadom na jeho aktuálny nevyhovujúci technický stav sa po rekonštrukcii skvalitní povrch, keď tam pribudne nový asfaltový koberec," uviedla samospráva. Práce by podľa mesta mali byť ukončené na sklonku januára 2024, z mestského rozpočtu Košíc na ne poputuje čosi vyše 90-tisíc eur. Vo verejnom obstarávaní s najnižšou cenou uspela bratislavská spoločnosť Strabag.
 
(Zdroj: FB Mesto Košice)  

Projekt počíta i s vybudovaním samostatnej parkovacej plochy pre cyklistov, v blízkosti minerálneho prameňa na Gajdovke. „Na spevnenej ploche z betónovej dlažby budú osadené cyklistické stojany pre odparkovanie 14 bicyklov," avizuje mesto a dodáva, že cieľom je umožniť návštevníkom obľúbenej turistickej lokality, aby mohli svoje bicykle „zaparkovať" mimo hlavného dopravného koridoru.

Mesto pripomenulo, že v aktuálnom roku odovzdalo do užívania cyklistom niekoľko nových alebo zrekonštruovaných úsekov. „Začiatkom mája bola uvedená do prevádzky cesta medzi Perešom a Lorinčíkom, na ktorej sa vybudoval spoločný chodník pre peších a cyklistov. V júni bola dokončená rekonštrukcia spoločného chodníka pre peších a cyklistov na Južnej Triede v dĺžke 3,8 kilometra," uviedlo.
 
(Zdroj: FB Mesto Košice) 
 
Mesto Košice tiež uviedlo, že v súčasnosti je pripravovaná kolaudácia vybudovaného cyklochodníka na Triede KVP medzi križovatkami s Moskovskou triedou a Kremnickou ulicou. Rovnako je očakávaná aj kolaudácia druhej etapy výstavby cyklochodníka medzi mestskými časťami Západ a sídlisko KVP od Popradskej ulice v blízkosti bývalého Zberného dvora spoločnosti Kosit.
 
Samospráva pripomína i pokračujúcu výstavbu cyklochodníka popri Slaneckej ceste na sídlisku Nad jazerom, a tiež budovanie chodníka pre cyklistov i chodcov v smere na sídlisko Dargovských hrdinov od Tesca.

„Cyklisti v meste môžu v súčasnosti využívať vyše 37 km cyklotrás a združených chodníkov pre cyklistov a chodcov. Ďalšie plánované cyklotrasy sú v rôznom stupni projekčnej prípravy pred ich plánovanou výstavbou. Košičania a návštevníci mesta môžu jazdiť aj na vyše 160 kilometrov trás v Mestských lesoch a po 25 kilometroch cyklo a flowtrailow, ktoré vybudovalo združenie KE-CY v spolupráci a s finančnou pomocou mesta Košice," uzavrelo mesto.

(15:45, red.) 
Diskusia
Pridať komentár