VIDEO | Vo Veľkom Šariši to rozvoniavalo chutnými jedlami

1510x
24. Október 2023
Deň plný jedla
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Deň plný dobrého jedla, zaujímavých chutí a vôni a nefalšovaná zábava – šarišská mutefka zaujala tiež benefičnou súťažou vo varení. Výťažok putoval rodinám do Veľkého Šariša, ktoré sú v núdzi. Okrem ochutnania chutných pokrmov sa návštevníci pokochali výstavou veteránov a deti sa zabávali na atrakciách. O hudobný program sa starala kapela Toreska.
 
„Šarišská mutefka je habarka. A teraz, že čo je habarka? Tak je to nástroj, ktorým sa bežne miešali a pripravovali jedla. A my sme si dovolili pripraviť tento názov aj z toho dôvodu, aby to bolo jedinečné aj vzhľadom na to, že sa tu dnes niečo spája a spájajú sa jedlá, ktoré tu možno niekto doniesol od svojich starých mám, ktoré varili dlhé stáročia a niečo, čo je moderné, pretože dnes jedlo nemá nejakú hranicu. Ale jedným kritériom je to, že keď nám chutí a keď sa pri ňom vieme stretnúť a je nám pri ňom príjemne. Takže to bolo dnešnou myšlienkou,“ prezradil Viliam Kall, primátor mesta Veľký Šariš.
 
Jednotlivé tímy varili jedlá ako boršč, plnenú papriku, fazuľovicu, kapustnicu, držkovú polievku, bezlepkový hovädzí guľáš, mačanku, gomboce, šišky, koláče a hostia mohli ochutnať aj stredovekú kuchyňu.
 
„My sme sa rozhodli pre plnenú papriku preto, že pán primátor hovorí, že on má strašne rád plnenú papriku. A náš šéfkuchár Jožko Zámborský povedal tak, že pánovi primátorovi navaríme takú, akú ešte nikto nejedol,“ uviedol František Kováčik zo Šariských Gavaľiroch.
 
Zdroj: FB/Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka 
 
„Pre stredovekú kuchyňu sme sa rozhodli preto, lebo ľudia zabúdajú na chute, ktoré boli kedysi v stredoveku. A to je med, mandle, sušené ovocie šafrán napríklad,“ vyjadrila sa súťažiaca Runa Tkáčiková.
 
„Naši ľudia majú veľmi radi pizzu a zároveň máme jednu holku u nás v dedine, ktorá pečie najlepšiu pizzu. A ešte jeden dôvod. Ako vznikla pizza v Taliansku? Z čoho? Zo všetkého čo máte doma. Všetko dajte a všetkých usýtite,“ prezradila ďalšia súťažiaca.
 
Odbornú porotu tvoril primátor mesta Viliam Kall, Peter Holakovský a svetovo uznávaný kuchár Martin Záhumenský. Čo podľa nich v jedlách chýbalo a naopak, čoho bolo veľa?
 
„Bol veľmi ťažký výber, pretože veľa dobrých jedál bolo a môžem povedať, že také mierne odchýlky sa tam vyskytli a celkovo hodnotím, že bola dobrá ponuka,“ vyjadril sa jeden z členov poroty Peter Holakovský.
 
Zdroj: FB/Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka 
 
„Chýbala nám niekde soľ, niekde kyslosť a taká vyváženosť. Možno niektoré jedlo malo byť ešte polhodinku viacej podusené, povarené. V každom jedla by sa dala nájsť nejaká chyba, ale všetky jedla boli výborné, chutné. Bolo ťažké rozhodovať,“ zhodnotil kuchár a člen poroty Martin Záhumenský.
 
Takže je porovnateľná táto kuchyňa dnešných kuchárov aj s inými svetovými?
 
„Určite áno. Je to slovenská kuchyňa, takže je to super, že ľudia sa odprezentovali aj tým, čím sa odprezentovali a väčšinou sú to naše národné jedla alebo typické pre Slovensko,“ dodal Záhumenský.
 
Výherné jedlo muselo spĺňať balanc chutí, súlad kyslosti, slanosti, sladkosti a kombinácia jedla mala byť výrazná. Podľa odbornej poroty tieto podmienky najviac spĺňala kapustnica.
(12:31, red) 
Diskusia
Pridať komentár