VIDEO | Valalická krojovaná paráda

1549x
26. Október 2023
Žena v premenách času
Pozrite si našu videoreportáž
 
Prezentácia tradičných zvykov, spevu, tanca, remesiel a chutných jedál. Takáto je Valalická krojovaná paráda, ktorá zaznamenala už svoj šestnásty ročník, ktorý sa znova vydaril na výbornú.
 
„Môj predchodca celé podujatie vymyslel tak, aby to bola pocta valalickému kroju. V tom období možno ešte dvesto alebo tristo žien vo Valalikoch nosilo ako každodenný odev v bežnom živote. Podujatie ostáva a stalo sa z neho tradičné podujatie, kde chceme nie len prejaviť úctu kroju, ale vzbudiť záujem u mladých a ukázať ako žili naši predkovia. Každý rok vymýšľame nejakú tému. Niekedy sú to práce na poli, niekedy svadba, krstiny a tohto roku bola téma Žena v premenách času, aby sme vyjadrili aj takú úctu našim mamkám a babkám,“ vysvetlil starosta obce Štefan Petrík.
  
Zdroj: FB/Paradne ňevesti 
 
To, v čom sú ženy odlišné ako boli kedysi, porozprávala etnologička Ľudmila Mitrová.
 
„Sú iné v mnohých situáciách. To priniesla tá doba po 2. svetovej vojne, najmä industrializácia, kolektivizácia vidieka, ale žena je stále matkou a manželkou. Možno ju inšpirujú iné veci alebo iné hodnoty, ale každopádne si zachováva, myslím si, že slovenská žena naozaj svoju ženskosť, je inšpirovaná a inšpiruje mnohých umelcov, tvorcov a samozrejme určite aj mladú generáciu,“ povedala etnologička Ľudmila Mitrová.
 
Počas krojovanej parády bolo pre návštevníkov pripravené rôznorodé ľudové jedlo – zaujali pečené buchty a škvarkovníkmi, ľudia si vyskúšali vyzdobiť svoj vlastník perník. Súčasťou celého programu bol aj pozoruhodný sprievod sprevádzaný spevom.
(13:30, red)
Diskusia
Pridať komentár