Oblečme sa do bodiek a podporme pacientov so psoriázou

1986x
26. Október 2023
Oblečme sa do bodiek a podporme pacientov so psoriázou
Psoriáza nie je infekčná 
 
Pri príležitosti Svetového dňa psoriázy sa bude 29. októbra konať celoslovenský happening s presahom do zahraničia „Oblečme sa do bodiek, zdieľajme fotografie na sociálnych sieťach a podporme pacientov s psoriázou“.
 
K výzve sa pripája aj Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice, ktorá svojimi osvetovými aktivitami pravidelne prispieva k šíreniu povedomia o tomto nepríjemnom chronickom ochorení kože. Špecialisti našej Dermatovenerologickej kliniky aktuálne liečia v Košickom kraji vyše 1000 psoriatikov, najviac ich je vo veku 50-55 rokov.
 
Cieľom „Bodkovaného dňa“ je zapojiť do edukačnej kampane všetky krajiny EÚ. Bodkáčik – združenie pre rodiny, deti a mládež s kožným ochorením a Spoločnosť psoriatikov a atopikov SR sa pripájajú k osvetovej kampani na podporu pacientov so psoriázou, za ktorej zrodom je Sestra v akcii a členka Pacientskej organizácie SPAE ČR a Revenium. Akciu podporujú zahraničné organizácie IFPA (International Federation of Psoriasis Associations) a EUROPSO (European Federation of Psoriasis Associations) na svojich webových stránkach.
 
Ľudia so psoriázou nemôžu svoje okolie nakaziť
 
Cieľom kampane je informovať a edukovať verejnosť o tom, že psoriáza NIE JE infekčné, teda nákazlivé ochorenie, a preto nie je dôvod sa pacientov strániť a akokoľvek ich odmietať. Stále sa však stretávame s prípadmi, kedy nepoučení laici žiadajú napríklad personál reštaurácie či kúpaliska o vykázanie pacienta z prevádzky, pretože sa boja nákazy, obchodník upozorní, aby sa nedotýkali tovaru a kaderník odmietne pacienta ostrihať.
 
 
Tieto, ako aj mnohé ďalšie dehonestujúce situácie narušujú už taj ak krehkú pacientovu psychiku. Psoriáza je sama osebe pre pacientov veľmi stresujúca, a ak sa ešte stretne s nepochopením okolia, nezriedka taký pacient prepadá depresii až apatii. Psoriáza sa potom už netýka iba pacienta, ale celej jeho rodiny a blízkeho okolia.
 
Čo je psoriáza
 
Psoriáza (lupienka) je chronické ochorenie kože spôsobené poruchou imunitného systému. Hoci ešte aj dnes nie je celkom známy dôvod vzniku ochorenia, nepochybne pri jeho vzniku zohrávajú úlohu genetické predispozície a rôznorodé provokačné faktory. „Impulzom pre vznik psoriázy môže byť aj stres či nesprávny životný štýl (nadváha, obezita), ale aj bakteriálne ochorenia, ktoré nesúvisia priamo s kožou (napríklad streptokoková angína). V ojedinelých prípadoch môže vyvolať chronickú psoriázu aj akútny zápal kože či mechanické a chemické poškodenie kože,“ hovorí MUDr. Tomáš Kampe, PhD., MPH, zástupca prednostu Dermatovenerologickej kliniky UNLP Košice a LF UPJŠ.
 
Takmer 30 % pacientov s postihnutím kože má alebo v budúcnosti môže mať aj psoriatickú artritídu, ktorá môže viesť k invalidizácii. Závažné formy psoriázy sú navyše spojené so zvýšeným rizikom komorbidít: srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky a obezity, ktoré sa podieľajú na skrátení celkovej dĺžky života postihnutých pacientov.
 
„Naše dlhoročné skúsenosti a osvedčené postupy v kombinácii s modernými liečebnými metódami ale poukazujú na fakt, že aj keď psoriáza patrí medzi nevyliečiteľné ochorenia, pacient sa dá udržiavať vo veľmi dobrom stave s vysokou kvalitou života,“ dodáva doktor Kampe.
 
Podporme pacientov so psoriázou
 
Nikto so psoriázou alebo psoriatickou artritídou by nemal zostať so svojimi starosťami sám. Preto podporme pacientov tým, že si dňa 29. októbra na seba vezmeme oblečenie či doplnky s bodkami. Fantázii, ako zladiť bodkovaný outfit, sa medze nekladú. Zdieľaním fotografií na sociálnych sieťach ukážeme okoliu, že poznáme základné fakty o psoriáze.
 
Svetový deň psoriázy každoročne vyhlasuje medzinárodná federácia psoriatických organizácií IFPA, ktorá združuje okolo 125 miliónov ľudí z celého sveta trpiacich psoriázou, a Svetová zdravotnícka organizácia.
 
Viac informácií nájdete na: www.bodkacik.sk, fb bodkacik, www.spaa-sr.webnode.sk
(13:40, TS)
Diskusia
Pridať komentár