Zborovčania neuspeli ani na Európskom súde

3035x
26. Október 2023
Verdikt z Veľkonočnej nedele v roku 2017
 
Európsky súd pre ľudské práva zamietol sťažnosti týkajúce sa policajného zásahu v rómskej komunite v obci Zborov, v okrese Bardejov, ku ktorému došlo na Veľkonočnú nedeľu v roku 2017.
 
Ministerstvo spravodlivosti o tom informovalo na svojom webe. Ministerstvo priblížilo, že políciu privolali členovia komunity, aby riešili eskalujúci násilný konflikt.
 
S cieľom rozohnať dav pozostávajúci z približne sto osôb boli použité donucovacie prostriedky. Dve sťažovateľky tvrdili, že boli zasiahnuté obuškom.
 
 
Súkromný videozáznam zachytáva, ako manželku tretieho sťažovateľa strčil policajt do chrbta v smere od pribiehajúcich nepokojov, po čom spadla dopredu na zem.
 
Sťažovatelia namietali zle zaobchádzanie zo strany príslušníkov polície, ktoré malo byť rasovo motivované. Tiež namietali porušenie ich práv v súvislosti s vyšetrovaním prípadu a absenciu účinného prostriedku nápravy.
 
Prípad vyšetrovala aj policajná inšpekcia, ktorá nezistila spáchanie trestného činu zo strany policajtov. K rovnakému záveru podľa ministerstva dospela aj Krajská prokuratúra v Prešove a Generálna prokuratúra SR. Sťažovatelia neuspeli ani s podanými ústavnými sťažnosťami.
(14:17, šč)
Diskusia
Pridať komentár