Košickí cestári sú na zimu pripravení

1587x
03. November 2023
Operačný plán zimnej údržby komunikácií v Košiciach na nasledujúcu sezónu vstúpil do platnosti
Cestári odštartovali zimnú údržbu 
 
Medzi 1. novembrom 2023 a 31. marcom 2024 bude KOSIT zabezpečovať v meste Košice zimnú údržbu verejných komunikácií. Tá sa bude riadiť Operačným plánom zimnej údržby, ktorý bol vypracovaný v súčinnosti s Magistrátom mesta Košice.
 
Celkovo do správy spoločnosti patrí v tejto sezóne vyše 696 kilometrov komunikácií. Rozpočet je oproti minulému roku navýšený na sumu 4,5 milióna eur.
 
„Pre výkon zimnej údržby nasadzujeme spolu 46 mechanizmov a 40 zamestnancov ručného čistenia na jednej zmene. Celkovo bude do prác vrátane vodičov, dispečerov a ďalších zapojených viac ako 200 zamestnancov. V sezóne máme na výkon údržby pripravených14 veľkých sypačov. Strojovú údržbu chodníkov určených mestských častí budú zabezpečovať tzv. malé mechanizmy v celkovom počte 28. Vozový park dopĺňajú mechanizmy pomocnej údržby,“ informuje generálny riaditeľ spoločnosti KOSIT, Ing. Marián Christenko.
 
Najviac mechanizmov bude v pohotovosti počas vrcholu zimnej sezóny od 1. decembra do konca januára. Keďže v prípade sneženia či mrznúceho dažďa nie je možné okamžite zabezpečiť zjazdnosť všetkých pozemných komunikácii v rovnakom čase, operačný plán definuje tri stupne určujúce prioritu priebehu prác údržby.
 
 
Najvyššiu prioritu majú činnosti zabezpečujúce zjazdnosť a schodnosť miestnych komunikácií I. a II. triedy, a tiež trasy liniek MHD.
 
Až následne sa výkon služieb presúva na prioritné stupne dva a tri, teda bočné ulice, chodníky, podchody, schody, a pod. Medzi úkony, ktoré spoločnosť KOSIT vykonáva v rámci zimnej údržby pre mesto Košice, patrí strojové odstraňovanie snehu pluhovaním a frézovaním, realizácia určeného druhu posypu pri prevencii a likvidácii snehu a poľadovice, osádzanie zábran a kolov brániacich vzniku závejov, odvoz snehu na skládku snehu a vytvorenie miest pohotovostných skládok posypového materiálu.
 
Čo sa týka ručného čistenia, aj v tejto zimnej sezóne budú zamestnanci spoločnosti KOSIT pracovať v mestských častiach (MČ) Staré Mesto, Ťahanovce a Dargovských hrdinov.
 
 
Prioritne budú udržiavané autobusové zastávky MHD a schody. Druhý stupeň priority majú chodníky, prechody a ostrovčeky na križovatkách.
 
Celkovo bude v meste v čase zimnej údržby rozmiestnených 152 pohotovostných skládok posypového materiálu. Na komunikáciu s verejnosťou budú využívané štandardné komunikačné kanály.
 
„Počas obdobia trvania zimnej údržby nepretržite spolupracujeme s dispečingom na košickom magistráte. Našim hlavným cieľom je v čo najvyššej možnej miere, a zároveň v čo najkratšom čase, zmierniť dopady poveternostných vplyvov na zjazdnosť a schodnosť pozemných komunikácii. Obyvateľom je celoročne k dispozícii naše bezplatné číslo 0800 156 748 a tiež facebookové stránky KOSIT a Za čistejší Východ,“ popisuje komunikačné možnosti riaditeľ divízie služieb spoločnosti KOSIT, Ing. Branislav Šprinc.
 
Prosba smerom k všetkým účastníkom cestnej premávky v Košiciach a okolí ostáva každoročne rovnaká. Vozidlá KOSIT nemajú právo prednostnej jazdy. Všetkým účastníkov cestnej premávky odporúčame, aby v zimných mesiacoch zachovali rozvahu, toleranciu, trpezlivosť a hlavne zvýšili ostražitosť.
(10:47, KOSIT)
Diskusia
Pridať komentár