Po víkendových lokálnych povodniach na východe hladiny klesli

1768x
06. November 2023
Po povodniach na viacerých miestach hladiny na východe zväčša klesajú
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB SVP) 
 
Následkom intenzívnych zrážok došlo v priebehu nedele (5.11.) k vzniku povodňovej situácie na viacerých miestach východného Slovenska.
 
„Na vodných tokoch je z dotekania vôd v pondelok ešte predpoklad dosiahnutia ďalších stupňov povodňovej aktivity s krátkodobou kulmináciou a následným poklesom," uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.
 
Dôvodom lokálnych záplav bolo stekanie vôd z okolitého prostredia. „Po kulminácii je na tokoch v súčasnosti pozorovaný pokles vodných hladín, s výnimkou vodných tokov v povodí dolného Laborca, Uhu, Latorice a Bodrogu, kde hladiny vôd vplyvom dotoku mierne stúpajú," skonštatoval Bocák.
 
 Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB SVP)
 
K pondelkovému ránu podľa SVP pretrvával druhý stupeň povodňovej aktivity v obciach Čerenčany a Tomášovce v povodí Slanej a v Čečejovciach v povodí rieky Bodva. Druhý stupeň je vyhlásený v úseku investičnej vodnej stavby v Sabinove, ktorá bola pod vodou na celej šírke koryta.
 
V obci Čečejovce v okrese Košice-okolie vyhlásili v nedeľu pre prelievanie miestneho potoka tretí stupeň povodňovej aktivity. Ako uviedol starosta obce Lukáš Macák na sociálnej sieti, voda zaliala zberný dvor, letisko v miestnej časti Seleška, ako aj priľahlé záhrady či ďalšie nehnuteľnosti. Dobrovoľní hasiči stavali v obci proti záplavám bariéry a spevňovali premočený svah na hlavnej ulici.
(15:35, red.) 
Diskusia
Pridať komentár