VIDEO | V Bardejovských Kúpeľoch sa uskutočnila konferencia o vzdelávaní

1274x
13. November 2023
  Už siedma medzinárodná konferencia SLOVAKIAN EDUCATIONAL LEADERSHIP CONFERENCE sa uskutočnila v štvorhviezdičkovom hoteli Alexander v Bardejovských Kúpeľoch
Pozrite si našu reportáž
 
Určená bola pre riaditeľov škôl, pre lídrov v školstve, pre inovátorov a pre všetkých tvorivých pedagógov, ktorí chcú školstvu na Slovensku pomôcť.
 
Prednášajúci prišli z Británie, z Ameriky i z Ukrajiny a cieľom bolo vzájomne si poskytnúť čo najviac informácií a praktických rád, ako lepšie a efektívnejšie vyučovať.
 
 Prednáška na konferencii (Zdroj: Ahoj TV)
 
„Vzdelávací systém na Slovensku nie je dokonalý a potrebuje zlepšenie. V porovnaní s ostatnými krajinami sveta alebo Európy sme vždy na chvoste,“ vyjadril sa Martin Šmilňák, riaditeľ cirkevnej spojenej školy v Bardejove, organizátor konferencie.
 
„Tento rok sa napríklad venujeme umelej inteligencii. Čo znamená umelá inteligencia, ako sa vyvíja, čo je emočná, kognitívna inteligencia a ako lepšie vzdelávať mladých ľudí, aby to samotné vzdelávanie dávalo zmysel,“ informoval Simon Uttley, riaditeľ partnerskej školy z Veľkej Británie.
 
 Vzdelávací systém potrebuje zlepšenie (Zdroj: AhoJ TV)
 
„Keď sa pozriete na výsledky našich povedzme pätnásťročných mladých ľudí v medzinárodných meraniach, tak tam sme vo väčšine aktivít podpriemerní a niekedy ťaháme úplne na konci a je na čase, aby sme to zmenili,“ dodal Šmilňák.
 
„Celé školstvo nemenia ako víziu, čiže nevieme kam smerujeme a to chýba podľa mňa slovenskému školstvu, aby nám niekto povedal alebo aby sme si povedali, že my chceme od škôl toto, že chcem, aby deti boli takéto na konci, chceme aby keď skončia základnú školu, strednú školu alebo vysokú , tak aby boli takíto pre náš trh práce. A to je vec, ktorá podľa mňa naozaj chýba na Slovensku,“ povedal Jaro Zacko, zriadovateľ školy Libellus v Bratislave.
 
Konferencia v hoteli Alexander (Zdroj: Ahoj TV)
 
„Potrebujeme zmeniť systém, dať mu lepšiu logiku. Nemôže sa predsa stať, že po desiatich rokoch vzdelávania je veľké číslo mladých ľudí, ktorí sú inak zdraví, ale nevedia nič robiť a neovládajú žiadne zručnosti, ktoré by ich uživili a toto je podľa mňa taká výzva, ktorá nás čaká do budúcna celé naše školstvo, celé naše vzdelávanie a tomu sa chcem venovať aj do budúcnosti,“ prezradil organizátor konferencie.
(12:20, red.)
Diskusia
Pridať komentár