Rok po voľbách s Milom Olejárom: V Bardejove som doma

2873x
03. December 2023
Rozhovor s Milom Olejárom
 
V posledných primátorských voľbách získal architekt Milo Olejár 4752 hlasov, čo predstavovalo 44,36% voličov, ktorí prišli voliť. 44-percentná podpora v mnohých mestách Slovenska stačila na zvolenie. V Bardejove to nestačilo. Chýbalo 328 hlasov.
 
Zvolený primátor mal podporu 5080 hlasujúcich. Tretí v poradí získal 651 a posledný kandidát mal 229 platných hlasov.
 
Máme rok po voľbách do samosprávy, ako s odstupom času vnímate výsledky volieb?
 
Vnímam to tak, že väčšina Bardejovčanov, ktorí prišli pred rokom voliť si priali výmenu. Bohužiaľ, nezhodli sa na tom, kto by tu výmenu mal predstavovať. Jednoznačnú väčšinu týchto ľudí, ktorí si priali zmenu, som však presvedčil.
 
Vzhľadom na to, že som nebol predtým verejne známa osoba, považujem 44 percent odovzdaných hlasov za fenomenálny výsledok. Je to výsledok širokej podpory, pripravenosti a systematickej práce aj môjho volebného tímu a všetkých podporovateľov.
 
Je to úctyhodný výsledok, aj keď to nestačilo na získanie mandátu pracovať pre mesto.
 
Čo vám kandidatúra dala a naopak, čo vám zobrala?
 
Dala mi obrovské skúsenosti. Presvedčenie, že som konal správne, že som sa do toho pustil. Dala mi nádej, že v meste je záujem o narušenie stojatých vôd. Spoznal som mnoho správnych ľudí. Keď som do toho išiel, bolo mi jasné, že to bude aj určitá obeta.
 
 
Uvedomoval som si, že vstupom do verejného priestoru sa vystavujem nenávistným komentárom, posudzovaniu a odsudzovaniu, alebo aj zákulisným praktikám.
 
Čo iné by ste urobili, aby ste boli úspešný vo voľbách?
 
Poškodila nám menšia volebná účasť. Sústredil by som sa na mobilizáciu voličov posledné dni pred voľbami, aby sme prilákali viac mladších a vzdelaných ľudí k voľbám.
 
Ako vnímate zloženie mestského parlamentu?
 
Bolo zvolených 15 poslancov z 25 kandidátov z našej kandidátky. Aj to hovorí o určitom úspechu. Naši zvolení poslanci bohužiaľ nesformovali jeden poslanecky klub.
 
V každom prípade, je len škoda, že týmto poslancom chýba taká opora v primátorovi, akú by mali v prípade môjho zvolenia.
 
S akými ohlasmi ste sa po voľbách stretávali?
 
Cítil som obrovskú podporu. Prvá veta pri stretnutiach aj niekoľko mesiacoch po voľbách bola: „Nevzdávaj to, dúfam, že pôjdeš aj o 4 roky“. Som vďačný za každé podporné slová. Je to samozrejme určitý záväzok aj do budúcna.
 
 Milo Olejár chcel vo voľbách vymeniť terajšieho primátora, ktorý sedí v kresle už od roku 1999
 
Myslíte si, že ak by kandidáti (p. Ferková, p. Soroka) vyjadrili podporu vám, že by ste vyhrali a nastala by v Bardejove zmena?
 
O tom niet pochýb. Pán Soroka sa však už raz vzdal v prospech iného kandidáta, tentokrát bol pevne rozhodnutý ísť dokonca. Motivácii pani Ferkovej som nerozumel.
 
Fakt je ten, že som ju nedokázal presvedčiť k mojej podpore. Podľa mňa by to paradoxne pomohlo aj jej a zámerom, ktoré prezentovala.
 
Pomohli títo ľudia vedome víťazstvu B. Hanuščaka?
 
To si netrúfam ani len odhadovať, alebo vyjadrovať sa k tomu. To vedia len oni. Ísť kandidovať chce veľkú odvahu. Kandidáti sú pod veľkým tlakom. Každý má právo kandidovať.
 
 
Rozdeľovanie hlasov sa samozrejme koná, ak sú viacerí kandidát. Ale, nemali by sme dávať protikandidátom zlé úmysly. Na to sú voliči aby rozhodli. Kandidáti zasa aby presvedčili voličov.
 
Ako vnímate aktuálne funkčné obdobie primátora? Čo si myslíte, že sa udeje v ďalších voľbách?
 
Ideme v zabehnutých koľajach a veci, ktoré sa neriešili predtým sa neriešia ani teraz. Chýba inovácia, zavádzanie vecí, ktoré sú v iných mestách už štandardom. Poviem otvorene, že vnímam veľmi negatívne zneužívanie pánom primátorom možnosť „vetovať“ rozhodnutia mestského zastupiteľstva.
 
Či už išlo o zvolenie mestskej rady, ale aj iné prípady. Voliči sa opäť vyjadria v ďalších voľbách, či takéto správanie primátora im vyhovuje, alebo naberú odvahu na vstup do novej etapy rozvoja mesta.
 
Je rok po voľbách – čomu sa momentálne venujete?
 
Som architekt. Venujem sa architektúre. Som rád, že máme aj zaujímavé projekty v meste. Pomaly sa viac zapájam do práce a prijímam nové projekty. Ostávam však aktívny aj vo verejnom priestore.
 
Nedávno sme začali organizovať diskusie s názvom Rozhovory o meste. Rozmýšľam o rôznych ďalších aktivitách. Robiť pre mesto ma baví.
 
Ostávate naďalej v Bardejove?
 
Áno. Som tu rád. Poznám tu mnoho skvelých ľudí. Som tu doma. Chcem vplývať na to aby sa tu ľudia mali lepšie, aby sme žili v kultúrnejšom prostredí. Je tu veľmi veľa čo sa dá spraviť a inšpirovať z krajín, kde to funguje lepšie.
 
 
Vážim si každé jedno osobné stretnutie s priateľmi, známymi, či novými ľuďmi, ktorých som predtým nepoznal.
 
Aké máte plány na najbližšie obdobie a aké na niekoľko rokov vopred?
 
Plány budem ohlasovať postupne, keď budú pripravené na realizáciu. Ideálne, keď už budú zrealizované. Je lepšie konať ako rozprávať o plánoch. Aktuálne sa snažím postupne dať viacej času a pozornosti práci.
 
Chcete naďalej pôsobiť v politike?
 
V politike som paradoxne v podstate nepôsobil, ak nerátam činnosť mestského poslanca pred viac ako 20 rokmi. V politike pôsobíte, až keď dostanete dôveru voličov a máte zodpovednosť. Kandidatúru samotnú nepovažujem za pôsobenie v politike v pravom slova zmysle. Určite plánujem byť v meste aktívny.
 
Kde vás môžu Bardejovčania najčastejšie vidieť?
 
V nedeľu v kostole na sv. Omši, ak som cez víkend v Bardejove. Cez pracovné dni v meste, v kancelárii ateliéru. Väčšinou chodím pešo, ak sa neponáhľam, a využívam tak výhody malého mesta.
 
Občas chodím na prechádzku so psom okolo Tople. Prípadne som z času na čas v obchodnom dome Lidl alebo Billa pri nákupoch. Budeme sa však stretávať raz mesačne aj na už spomenutých besedách. Som bežne dostupný, ak by mal ktokoľvek chuť porozprávať sa o veciach v meste.
(18:24, red)
Diskusia
Pridať komentár