Gymoš: Z Bardejova odišiel do Prahy, vrátiť sa už nechce

52x
14. Február 2016

Gymoš: Do Prahy

12714232_1135784883099865_1594906414_n.jpg

Študoval v Bardejove na Spojenej škole J. Henischa

 

„V Prahe sa cítim veľmi dobre, mám tu priateľku a aj prácu, ktorá ma baví, preto sa ani v budúcnosti neplánujem vrátiť na Slovensko,“ hovorí Václav Hlaváč o svojom živote po roku strávenom v Prahe. Hoci sa v českej metropole nevenuje práci, ktorej by chcel, zatiaľ o návrate na Slovensko neuvažuje.

Už po skončení štúdia na gymnáziu vedel, čo by ho v živote bavilo robiť. Hneď po maturite odišiel študovať do Košíc na Strednú zdravotnú školu odbor zubný technik, čo je v podstate ako nadstavba k stredoškolskému vzdelaniu. Podľa jeho slov ho gymnázium veľmi dobre pripravilo na štúdium na tejto škole, keďže mal výborný základ v anglickom jazyku či biológií. Okrem týchto predmetov sa na škole vyučovala aj latinčina, psychológia či stomatológia a, samozrejme, prax. Tej je na tejto škole veľmi veľa, každý deň minimálne päť hodín, keďže táto práca vyžaduje mimoriadnu technickú zručnosť. Študenti ju vykonávajú priamo v laboratóriu, ktoré sa nachádza v priestoroch školy, čo Václav považuje za obrovskú výhodu.

„Po dvoch rokoch som štúdium ukončil a plánoval som ísť študovať na vysokú školu. Lákala ma medicína, chcel som byť zubný lekár. Dostať sa tam však vôbec nie je jednoduché, čo môže potvrdiť každý, kto sa o toto štúdium zaujíma. Dopadol som ako mnoho iných, neprijali ma, a tak som odišiel za prácou do Prahy,“ hovorí o svojich začiatkoch po skončení strednej školy.

GYMOŠ logo.jpg

Po príchode do Prahy sa zamestnal vo svojom obore ako zubný technik. Jeho úlohou bolo vyrábať umelé náhrady, najmä zuby, mostíky, prípadne skelety.

„Keď niekomu napríklad vypadne zub, ide najskôr za svojím zubným lekárom, ten urobí odtlačok, pošle ho zubnému technikovi, s ktorým má podpísanú zmluvu, a on podľa požiadaviek vyrobí náhradný umelý zub,“ približuje prácu zubných technikov Václav. V tejto práci však vydržal iba dva týždne, keďže bola veľmi slabo finančne ohodnotená. „Stomatologické centrum Anděl, v ktorom som pracoval, mi za moju prácu ponúklo len päťtisíc českých korún mesačne, čo je na Prahu veľmi málo, preto som sa, aj napriek tomu, že ma táto práca veľmi baví, rozhodol odísť a nájsť si iné zamestnanie.“ 

V súčasnosti je zamestnaný v úplne inom odvetví, ako pôvodne chcel. Aj napriek tomu je spokojný. „Pracujem v stavebnej firme, ktorá vyrába kotvy na upevnenie pilierov. Tieto kotvy sám vyrábam a neskôr ich aj osádzam do zeme priamo na stavenisku,“ popisuje náplň svojej práce. Kotvy slúžia najmä na opornú funkciu mostov či mrakodrapov. Aj keď mu to vyhovuje, v budúcnosti sa nebráni ani zmene povolanie. „Práca zubného technika je stále moja srdcovka, no v Česku, ako aj na Slovensku, je strašne zle zaplatená, neoplatí sa mi robiť zubného technika. Najlepšie je otvoriť si vlastnú prevádzku, no na to je potrebná  päťročná prax a mnoho peňazí.“ 

Hoci západné krajiny poskytujú zubným laborantom lepšie podmienky ako my u nás, pri každodennej pracovnej vyťaženosti sa tomu Václav nedokáže hlbšie venovať. Podľa jeho slov je Praha viac technicky vybavená ako Bratislava či iné slovenské mestá, taktiež sa tam ľahšie zháňa zamestnanie ako na Slovensku, preto sa Václav v najbližšej budúcnosti neplánuje na Slovensko vrátiť.

(15:30, Gymoš, D. Sopko)

PILIP-BANNER-1.jpg

Platená reklama

 

 

Rozhovor, ktorý sa oplatí vidieť:

http://ahoj.tv/clanok/m_lacko_co_sa_tyka_umenia_gramotnost_bardejovcanov_je_velmi_vysoka.html 

 


Zapojte sa do súťaže o hodnotný poukaz:

poklady.jpg

http://ahoj.tv/clanok/bardejov_odhaluje_svoje_poklady_sutaz.html 

Diskusia
Pridať komentár