VIDEO | Najstarší exponát Rakúsko-Uhorska, mamutie zuby aj najväčšia zbierka strakošov na svete

1947x
15. December 2023
O Prírodovednom oddelení Šarišského múzea a jeho príbehu hovorí zoológ Tomáš Jászay
 
Šarišské múzeum Bardejov oslavuje 120 rokov. Najstarší exponát Rakúsko-Uhorska, mamutie zuby či najväčšia zbierka strakošov na svete. Príbeh Prírodovedného oddelenia priblížil odborný pracovník múzea, zoológ Tomáš Jászay.
 
Niektoré zoologické zbierky Prírodovedeckého oddelenia bardejovského Šarišského múzea sú najväčšie na svete. Medzi najvýznamnejšie ornitologické zbierky na Slovensku aj v širšom regióne patrí kolekcia Šarišského múzea v Bardejove.

Jej zakladateľ Tibor Weisz patrí k najvýznamnejším osobnostiam slovenského múzejníctva a zoológie, ale aj medzi najväčších rodákov mesta Bardejov. Nesmierny význam práce a kvalitu zbierok tohto fenomenálneho zberateľa prírodnín a skvelého ornitológa, povolaním lekárnika, začína, zdá sa, doceňovať až súčasnosť.
 
Niektoré zoologické zbierky Prírodovedeckého oddelenia bardejovského Šarišského múzea sú najväčšie na svete. (Zdroj: AHOJ TV) 
 
„Prírodovedné oddelenie to nie len prírodovedná expozícia, ale aj depozitárne priestory. Vo svojich začiatkoch sa prírodovedné oddelenie venovalo hlavne zberateľskej činnosti, ktorú intenzívne robil hlavne Tibor Weisz. Vymieňal aj materiál zo zahraničím a tak sa do bardejovských zbierok dostalo aj množstvo exotického materiálu. Jeho zbierka strakošov veľkých patrí medzi najväčšie na svete,“ hovorí odborný pracovník múzea, zoológ Tomáš Jászay.  
 
„Najväčšiu časť zbierok Šarišského múzea predstavujú mäkkýše, ktorých je viac ako 500 tisíc kusov. Celkový počet exemplárov v zbierkach prírodovedného oddelenia presahuje 700 tisíc kusov. Jeden z veľmi zaujímavých je sýkorka lazúrová z roku 1882 a tento nález bol vôbec prvým nálezom fauny vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku,“ dodáva zoológ.
(11:40, red.)
Diskusia
Pridať komentár