VIDEO | Neviete, kam na strednú školu? Burza informácii vám pomôže s výberom

1935x
15. December 2023
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Bardejove zorganizoval Burzu informácií 
 
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Burza pomáha deviatakom získať informácie a pomôcť im s výberom. Prezentovali sa aj viaceré stredné školy z Prešovského kraja.
 
„Pozývame výhradne všetky bardejovské školy a potom dopĺňame školy z okolitých okresov s odbormi, ktoré sa v Bardejove nenachádzajú,“ informoval Marek Krupa, riaditeľ odboru služieb zamestnanosti na Úrade práce v Bardejove.  
 
Informácie o štúdiu na školách a o študijných odboroch prezentovali samotní študenti.  
 
„Tento odbor sa zaoberá hlavne chémiou. Prijímačky  sa robia zo Slovenského jazyka a literatúry a z matematiky. Je tu veľmi dobré zameranie aj na vysoké školy, keďže sa môžeme dostať na farmáciu alebo medicínu,“ povedala Sandra Mihaliková, študentka Spojenej školy Štefánikovej v Bardejove, odbor biotechnológia a farmakológia.
 
 
 „Vyrábame obuv od vysekávania dielcov až po montáž hotovej obuvi. Na prax chodíme do dvoch firiem – Stomex a Obuv špeciál,“ vyjadril sa Maroš Bíly, študent Spojenej školy Štefánikovej, odbore obuvník.  
 
„V tomto odbore je hlavná práca s ľuďmi. Študuje sa tu hlavne psychológia, pedagogika a vo vyšších ročníkoch špeciálna pedagogika. Praxuje sa v Sociálnom dome Antik tu v Bardejove,“ priblížila Natália Rohaľová, študentka odboru Sociálno-výchovný pracovník na Spojenej škole Štefánikovej v Bardejove.  
 
 (Zdroj: Ahoj TV)
 
 „Prvé dva ročníky sa venujeme všeobecnému prehľadu a v treťom ročníku sa konkretizujeme na to, čo chceme študovať,“  prezradila Karin Gmitterová, študenta Gymnázia Leonarda Stöckela v Bardejove, odbor biológia a chémia.  
 
„Naša škola ponúka päť ročné Bilingválne štúdium pre žiakov 8. a 9. ročníka,“ začala s predstavovaním školy Rafaela Exnerová, študentka Gymnázia Sv. Jána Bosca v Bardejove.  
 
„Taktiež máme v prvom ročníku desať hodín angličtiny plus dve hodiny s našim britským mentorom,“ pokračoval spolužiak Matúš Brezáni.  
 
„Od druhého ročníka sa začíname učiť predmety po anglicky, ktorými sú dejepis, náboženstvo, informatika a geografia,“ doplnila študentka Sára Exnerová.  
 
 
„Vyrábame napríklad vstavané skrine, botníky, kryty na radiátore, všetko do domácnosti,“ povedal Matej Pinzík, študent odboru operátor drevárskej a nábytkárskej výroby na Strednej odbornej škole služieb.  
 
„Študujem styling a marketing, kde sa vlastne zaoberáme tým stylingom ako celkovo vizážou tváre, vlasov a robíme návrhy oblečenia. V marketingu sa zaoberáme tým, ako si vybudovať vlastné podnikanie,“ prezradila Karin Hankovská  zo Súkromnej strednej odbornej školy služieb v Bardejove, odbor styling a marketing.
 
 „Ponúkame hlavne šport - je tam veľa telesnej. Učíme sa robiť jedálničky a anatómiu tela a v treťom ročníku máme aj prax a ide sa na Erasmus do zahraničia,“ predstavil v krátkosti svoj odbor poradenstvo vo výžive René Rusňák  z SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v Bardejove.  
 
„Učíme sa viac menej cestovať, zároveň máme niečo z ekonomiky a účtovníctva. V rámci Erasmu máme aj projekty,“ vyjadrila sa Alena Strnadelová z odboru manažment regionálneho cestovného ruchu.  
 
  (Zdroj: Ahoj TV)
 
„Môj odbor ponúka rozvody vody, plynu, kúrenia, tepelné čerpadlá a kotly,“ povedal Gabriel Grohoľ zo Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove, kde študuje odbor mechanik stavebno-inštalačných zariadení.  
 
„Takže naša škola ponúka tri odbory – grafický dizajn, odevný dizajn a reklamnú tvorbu. Chodíme aj do sveta a máme Erasmy,“ povedala o grafickom dizajne Bianka Palšová, študentka umeleckého priemyslu vo Svidníku.  
 
„Naša škola ponúka celosvetový program  Erasmus,  dobrovoľnícku činnosť a takisto mimoškolské aktivity,“ vyjadrila sa Viktória Kovalová zo Strednej zdravotníckej školy milosrdného Samaritána vo Svidníku, odbor praktická sestra.  
 
K odboru praktickej sestry doplnila Zuzana Balážová: „Na prax chodíme napríklad do Svidníka a do vranovskej nemocnice. Učíme sa nejaké nové úkony.“  
 
„U nás sa vyučuje väčšina predmetov po anglicky okrem chémie, fyziky, slovenčiny, telesnej výchov a druhého jazyka. Potom neskôr máme pridané predmety ako americká a anglická literatúra ako reálie anglicky hovoriacich krajín , kde sa vlastne učíme o kultúre, geografii a histórii anglicky hovoriacich krajín,“ vyjadrila sa Katarína Mária Hudáková z Gymnázia Leonarda Stöckela v Bardejove.  
 
  (Zdroj: Ahoj TV)
 
„Naša škola ponúka taktiež Erasmus. Myslím, že je to super príležitosť pre žiakov zlepšovať sa v angličtine. Taktiež naša škola ponúka prehliadku, kde žiaci prezentujú rôzne krúžky, záujmy alebo ich pobyty v zahraničí,“  doplnila svoju spolužiačku Sára Bobovčáková.
 
„Prezentujeme sa so závodným elektrickým simulátorom  a ponúkame letecký a závodný simulátor,“ vysvetlila študentka Strednej priemyselnej školy technickej v Bardejove Lucia Lužinská, ktorá študuje odbor technika a prevádzka dopravy.  
 
„My ponúkame autíčko, ktoré sme naprogramovali a  robota, s ktorým sme pracovali a naprogramovali sme ho tak, aby prenášal kocky," priblížil Šimon Harviš  zo Strednej priemyselnej školy technickej v Bardejove, ktorý je študentom v odbore informačné a sieťové technológie.  
 
„Prezentujeme sa všetkými našimi odbormi, čiže čo sa týka gastronomických odborov, tak to je kuchár/čašník a cukrár. Potom máme poradenstvo vo výžive, obchodnú akadémiu aj ekonomické lýceum a aj služby v cestovnom ruchu.“ prezradila  Dominika Pangrácová , študentka SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v Bardejove, odbor hotelová akadémia.
(15:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár